Care sunt tipurile de USB si cum se comporta fiecare
Cate tipuri USB cunoastesti?Dar prima daca sa vedem ce inseamna USB si cu ce ne ajuta aceasta tehnologie zi de zi.
Prescurtarea USB vine de la Universal Serial Bus, care inseamna o interfata standard pentru conectarea dispozitivelor cum ar fi telefoane mobile(care sunt cele mai folosite) la un computer/laptop.Prima versiune de USB a aparut in anul 1996 si, de atunci, a devenit o tehnologie mereu prezenta printre noi atunci cand vorbim despre conectarea dispozitivelor electronice la un computer.
Aceasta tehnologie ofera o serie de avantaje fata de alte interfete precum porturi paralele si seriale.Principalele avantaje sunt urmatoarele:
- Usurnita de utilizare
- Viteza
- Compatibilitatea
- Alimentarea
Usurinta de utilizare la USB
Aceasta interfata plug and play(conectare) inseamna ca dispozitivele pot fi conectate si decontectate fara a fi nevoie sa inchideti computerul ori laptopul ori sa il reporniti.
Viteza
Interfata USB este capabila sa transfere date la viteze mari, astfel ca tu poti descarca ori incarca diverse aplicatii ori poze,videoclipuri pe telefonul tau mobil la viteze foare mari.
Compatibilitate
Este compatibil cu diverse dispozitive, inclusiv computere,telefoane si tablete dar si alte dispozitive electronice.
Alimentare
Multe dispozitive USB sunt alimentate direct in portul USB(care este USB 2 sau 3.1) ceea ce elimina necesitatea unei surse de alimentare externe pentru telefonul tau mobil.
In anul 2023 avem parte de mai multi tipuri de conectori USB, inclusiv Tip A, Tip B si C.Fiecare dintre acesti conectori au caracteristici diferite si este utilizat pentru aplicatii anume si diferite.
Tehnologia USB este utilizate pe o scara larga si a devenit o componentate foarte importanta a pc-urilor moderne dar si a dispozitivelor electronice.
Tipuri USB
1.USB Type-A
Tipul de USB-A este cel mai comun conector USB.Acesta are o forma dreptunghiulare care se conecteaza la un computer.Acestia sunt conectorii pe care ii folosim la tastaturi,mouse-uri dar si anumite imprimate.
2.USB tip B
Acesta este un conector nu la fel de comun ca si cel de tip A.Acesta este cel mai des intalnit de IT-sti si oamenii care sunt specilalisti in imprimante si scannere ori hard-disk-uri externe in marile companii.Acest timp de conector are o forma usor patrata si margini tesite.
3.Mini-USB
Acesta este utilizat pe o scara larga in dispozitivele protabile, un pic de moda veche, prin anii 2007 era folosit pentru camerele digitale si pentru MP3-uri.Dimensiunea acestui USB este mai mic decat Tipul A sau B.Acest conector are o froma trapezoidala.
4.Micro-USB
Conectorul Micro-USB este un pic mai mic decat Mini-USB, chiar nu stiu de ce nu a fost acesta numit Mini-USB.El este utilizat pentru incarcare dar si transfer de date pentru telefoanele mobile si tablete.Forma sa este foarte similara cu Mini-USB, singura diferenta este partea de sus si de jos care este mai curbata.
Acesta este un conector foarte des intalnit la telefoanele Samsung de generatie mai veche.Cei care am avut Samsung Galaxy S6 sau mai vechi, am folosit acest tip de incarcator foarte mult in viata de zi cu zi.
Am vazut ca acest conector este foarte des intalnit si acum la divers jucarii pentru copii, pentru incarcarea acumulatorilor in aceste componente care ne fac copii mai fericiti.
5.USB Tip C
Conectorul de tip C este cel mai recent si cel mai folosit tip de conector USB folosit de telefoanele mobile, in special de Samsung.Este reversibil, ceea ce inseamna ca poate sa fie conectat in orice fel, nu ca si tipul Micro-USB care se putea conecta doar intr-un fel.Acest conector de tip C poate sa fie introdus in telefon in orice fel, cu capul in jos ori in sus.
El ofera o rata mai rapida de transfer dar si un timp mai scurt de incarcare a telefonului mobil.
Usb tip C se regaseste la telefoanele mobile de generatie noua, laptopuri noi dar si tablete.
Acesti 5 tip de conectori USB se regasesc pe piata in momentul de fata si sunt necesari zilnic pentru noi si gadget-urile noastre.Felul de care avem nevoie va depinde si de dispozitivele pe care le conectam si caracteristicile specifice de care avem nevoie, precum viteza de transfer date intre telefon si laptop/pc, timpul de incarcare a unui dispozitiv dar si compatibilitatea cu diferite dispozitive.
Mai jos doresc sa va descriu care sunt ratele de transfer ai acesti conectori USB si cand au aparut fiecare.
Rata de transfer pe Tipuri USB
Stiai ca avem 5 tipuri de USB, fiecare fiind un “upgrade” la celalat.Fiecare imbunatatinad cu ceva aceasta inovata tehnologie.
Rata de transfer a dispozitivelor USB pot varia in functie de tipul conectorului si versiunea lui.Daca iti doresti o rata de transfer cat mai mare si cat mai rapida, te sfatuim sa folosesti ultimul aparut pe piata.Daca iti comanzi un gadget, ar fi bine de stiut sa cauti cele cu USB 4, care a fost introdus foarte recent, mai exact in anul 2019, si accepta o rata de tranfer de pana la 40 GBps pe secunda pentru conectorii tip C, da exact, cei despre care iti spuneam mai sus.
Ca sa intelegeti mai usor, cand vorbim despre USB, sunt acei conectori “legati in latop”, si care ne ajuta la transfer rapid.
Acestesti sunt urmatorii tipuri USB:
- USB 1.1
- USB 2.0
- USB 3.0
- USB 3.1
- USB 4
Introdus global in anul 1998, USB 1.1 accepta o rata de transfer de pana la 12MBps atat pentru conectorii de tip A si tip B, care sunt singurii care se pot conecta.
USB 2.0 a aparut 2 ani mai tarziu, adica in anul 2000, si a venit cu o rata de transfer de 40 de ori mai mare, adica 480MBps.Doar ganditi-va, ca in 2 ani de zile acesti specialisti au dezvoltat tehnologia de 40x.
Conectorul USB 3.0 sau mai bine zis USB 3.1 Generatia 1 a aparut in anul 2008 si a distrus tot in urma lui deoarece a oferit o rata de transfer de 5 Gbps atat pentru conectorii tip A si tip B.
USB 3.1, dar bineinteles Generatia 2 a aparut in anul 2013 si nu a facut decat sa dubleze rata de transfer, de la 5 GBps la 10 GBps si poateĀ sa fie folosit de orice tip de conector(A,B ori C0.
Ultimul, dar nu cel din urma, USB 4, este ultimul aparut, si cel mai puternic deoarece ofera o rata de transfer de 40 Gbps si este special pentru conectorul de tip C.Altfel de conector nu poate sa fie conectat ori sa transfer pe acest USB 4.
PS:Rata de transfer poate sa fie diferita chiar si in cazul USB 4 daca folosit un cablu care nu este original sau capacitatea dispozitivului este slaba.
Cum folosesti USB-urile?
Doresc sa va prezint care sunt pasii sa zic asa, generali a utilizarea USB.
1.Introduceti dispozitivul USB intr-un port conector de la un computer sa ori alt dispozitiv.
2.Asteptati ca dispozitivul sa fie recunoscut, o sa va apara pe ambele dispozitive o notificare cand acest lucru s-a intamplat.
3.Deschideti File Explorer pe computer ori tableta si navigatia in locatia in care doriti sa copiata fisiere.
4.Dupa ce ati inceput copierea fisierelor ori fotografililor, asteptati finalizarea.
Stiti ca marimea fisierelor poate sa ingreuneze tranferul, exceptie fac transferurile intre USB 4 si tip C despre care vorbeam mai sus.
5.Cand tranferul este complet, scotateti dispozitivul USB de pe computer apasand click dreapta pe el in File Explorer si apoi selectati optiunea Eject sau Safley Remove.
Evitati pe cat posibil sa scoateti direct un Stick USB sau un Hard extern din computer deoarece riscati ca acesta sa se defecteze.
Sport la treaba.
Thank you for information