Ce sunt nft-urile?


NFT-uri sau Jetoanele nefungibile au rasarit si in tara noastra in ultima perioada, ca si ciupercile dupa ploaie.Toate retelele de socializare sunt pline de informatii si imagini despre asa-numitele NFT-uri.

De la arta si muzica la tacos si hartie de diverse forme, aceste active digitale se vand ca si “painea calda”, unele dintre ele chiar si pentru milioane de dolari altele pentru cativa dolari, depinde cat de ingenioasa a fost ideia celui care a facut nft-ul.


Vedem ca tot mai multe chestii apar online, de la criptomonede, la nft-uri pana la pamant virtual de vanzare.Expertii spun ca NFT-urile sunt aici pentru a ramane si ca vor schimba investitiile pentru totdeauna.

Ce este un NFT?

NFT = este un activ digital care reprezinta obiecte din lumea reala, cum ar fi arta, articole,muzica ori videoclipuri.Ele sunt cumparate si vandute online de genul criptomonedelor, care sunt codificate cu aceleasi soft de baza ca si multe cripto.


NFT-urile sunt pe piata din anul 2014 dar abia acum, in 2022 au inceput sa castige notorietate avand in vedere popularitatea de acum in care poti cumpara ori vinde opere de arta digitala

Aceste opere digitale(NFT-uri) sunt in general unice sau fac parte cel putin una dintr-o serie foarte limitate si au coduri de identificare unice.

„În esență, NFT-urile creează deficit digital”, spune Arry Yu, președintele Washington Technology Industry Association Cascadia Blockchain Council și director general al Yellow Umbrella Ventures.

Care este diferenta intre un NFT si o criptomoneda?

NFT inseamna token nefungibil care in general este construit folosind acelasi timp de programare ca si criptomonedele cum ar fi Bitcoin, dar cam atat, aici se termina asemanarea dintre cele doua.

Criptomonedele sunt fungibile, ceea ce inseamna ca pot fi tranzactionate sau schimbate unul cu celalalt.Ele sunt egale ca si valoare – un euro valoreaza un alt euro.Fungibilitatea CRIPTO il face un mijloc de incredere de a efectua tranzactii pe blockchain.

NFT-urile sunt diferite pentru ca:

-fiecare nft are o semnatura digitala care face imposibil ca un NFT sa fie schimbate sau egale intre ele(nefungibile)NFT-uri


Cum functioneaza aceste NFT-uri?

NFT-urile sunt existente pe un blockchain.Daca te-ai intrebat vreodata ce este un blockchain, el este un registru public care inregistreaza toate tranzactiile,mai pe scurt, este o baza de date.Dar ma gandesc ca sunteti familiarizati cu blockchain-urile din procesul de baza al criptomonedelor.

NFT-urile sunt de obicei detinute pe blockchainul Ethereum dar si pe alte blockchainuri din lumea asta mare.

Un nft creat din obiecte digitale reprezinta elemente tangibile cat si intangibile cum ar fi:

  • arta grafica
  • GIF
  • videoclipuri
  • muzica
  • animale
  • articole vestimentare
  • etc

Per ansamblu, un nft este la fel ca si orice obiect de colectie doar ca este in format digital.

Care sunt cele mai scumpe NFT-uri?

Cel mai scump NFT vandut pana in acest moment este The Merge.

Pretul de vanzare al acestui NFT a fost de 91.8 milioane de dolari pe Nifty Gateway cu 29.983 de colectionari.Pretul a fost si un record pentru o lucrare vanduta public de un artist in viata.

Cea mai nouă creație a artistului digital Pak, The Merge, a câștigat 91,8 milioane de dolari pe Nifty Gateway, cu 28.983 de colecționari strângând 312.686 de unități totale de masă, sau altfel cunoscut sub numele de jeton nefungibil (NFT).

Prețul a fost un record pentru o lucrare de artă vândută public de un artist în viață, potrivit Nifty Gateway, o piață lider NFT.

„Acesta este un moment incredibil pentru NFT, unul dintre cei mai buni artiști digitali stabilind acest record la Art Basel”, a declarat Duncan Cock Foster, cofondatorul Nifty Gateway, într-un comunicat de presă. „Acesta este o validare suplimentară pentru NFT-uri ca mediu de artă și inovație care ar putea fi integrat doar prin tehnologia blockchain.”

Pe locul 2 se claseaza arta digitala The First 5000 Days, care a fost vanduta cu 69 milioane de dolari.

Locul 3 este detinut de The Clock care este un pic mai jos, dar care a fost extraodinar de scump si anume :56 milioane de dolarithe merge nft-uri

Pentru ce sunt folosite NFT-urile?

Prin tehnologia de blockchain, artistii au o oportunitate unica de a-si monetiza produsele.Artistii nu mai trebuie sa puna la licitatii arta digitala pentru vanzare, acest lucru este facut pe aceasta platforma unde vanzatorii si cumparatorii intra pentru a face tranzactii in siguranta si online.Artistii pot lucra direct cu cumparatorul astfel evitand taxele foarte mari impuse de licitatiile fizice stabilite in diverse locatii din orasele mari.Designerii pot programa si drepturi de autor asupra nft-urilor iar la orice vanzare, el va primi un procent ori de cate ori arta este vanduta de noul proprietar.

Piete populare de cumparat NFT

Odata ce v-ati configurat un portofel pentru nft-uri ori cripto,mergeti pe site-urile/pietele de unde puteti achizitiona aceste opere digitale.

  1. OpenSea.io – platforma peer-to-peer care se autoproclama un furnizor de articole digitale rare si obiecte de colectie.Pentru accesare aveti nevoie de un cont iar apoi puteti sa cautati din miile de NFT-uri.
  2. Rarible – plaforma similara cu OpenSea, Rarible este o piata deschisa care permite artistilor si creatorilor sa vand si sa cumpere NFT.
  3. Foundation – in aceasta platforma, artistii digitali trebuie sa primeasca mai intai voturi pozitive sau o invitatie de la alti creatori pentru a putea vinde arta lor

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *