INCOGNITO – Navigare pe internet in mod ANONIM

Doresti sa navighezi pe internet in mod incognito?

INCOGNITO – cuvantul vine din limba latina, de la cuvantul incognitus care inseamna:ca in spatele unei actiuni, cineva doreste sa ramana ANONIM.


Cu totii dorim sa ramanem anonimi pe internet, se stie foarte bine ca suntem urmariti la orice miscare de site-urile de socializare, motoare de cautare si asa mai departe.

Cu siguranta ai cautat macar odata ceva pe google si apoi dupa un anumit timp, maxim o ora, ai vazut tot felul de reclame pe site-uri cu produsul cautat de tine.Din cauza acestui lucru, browserele au introdus o extensie, care face ca browserul sa intre in modul incognito, adica pe mod anonim.


incognito-thumb


Orice browser ai instalat fie ca este pe computer,laptop,tableta ori telefon mobil vine si cu modul incognito instalat, si care se poate activa foarte simplu fie din setari, fie din extensie, chiar si din apasarea unor taste pe tastatura.


In urmatoarele paragrafe de mai jos, o sa va arat cum setati orice browser (fie ca este pe PC sau Telefon mobil) sa intre pe modul incognito adica anonim.

Ce face acest mod INCOGNITO?

PRO


  • navigare pe internet in modul privat
  • orice persoana care mai foloseste pc-ul nu o sa vada activitatea facuta de tine
  • istoricul cautarilor nu o sa fie salvat
  • cookies si setarile site-urilor nu se salveaza
  • informatiile introdus pe site-urile gen:forms, adica de completare
  • nu permite localizare – adica locatia nu o sa fie disponibila

Contra

  • providerul de internet vede orice activate ai facut
  • administratorii de sistem, daca esti intr-un domeniu(pot vedea in logs)
  • daca folosesti calculatorul scolii tale, s-ar putea sa fie instalat ceva program de monitorizare.

 


Cum functioneaza acest mod?

Prima data cand ai deschis o fereastra in browser incognito, creezi automat o noua sesiune de navigare.Toate ferestele pe care le deschis apoi, in modul anonim, fac parte din aceeasi sesiune.


incognito-sesiune

Pentru a putea inchide sesiunea definitiv, trebuie sa inchizi toate ferestrele, pentru a reveni la browserul normal.


Daca esti la cineva acasa, si vrei sa te conectezi la email, atunci ar fi recomandat sa te conectezi in modul anonim pentru a nu salva datele de conectare la email pe acel pc.

Sper ca ati inteles pana in acest loc, ce face modul incognito pentru noi si de ce avem nevoie de el.Mai departe doresc sa va arat, dupa cum spuneam mai sus, cum intrati pe acest mod in orice browser folositi dumneavoastra(Edge,Chrome,Firefox,Opera,Vivaldi).

Chrome mod incognito

chrome-browser-incognitoPentru a folosi chrome in modul privat faceti urmatorul lucru:

1.Deschideti aplicatia Google Chrome


2.Cand aplicatia s-a deschis, va uitati in parte dreapta sus a browserului si vedeti cele 3 puncte(locul unde intrati si la setari)

setari chrome

3.Dupa ce ai dat click pe cele 3 puncte, ai sa vezi in urmatoarele 3 linii: New TAB,New window si ultima, cea pe care vrem sa o folosim noi este New Incognito window – click pe ea

setari chrome-1

4.Imediat cum a dat click pe ea, Google Chrome deschide automat un nou tab, care o sa fie in modul incognito si de acum incolo, in acel tab/sesiune, oricate am deschide, o sa ramana in modul anonim.

incognito

5.Daca ai observat, modul privat, vine si cu o nuanta de negru inchis, atunci cand suntem in modul privat.Orice site ai accesa, browserul va ramane negru in partea de sus.Acest lucru a fost facut special pentru noi, pentru a putea deosebi modul privat de modul liber.

6.Puteti accesa modul privat printr-o combinatie de taste, adica Ctrl+Shift+N

Firefox mod incognito

firefox-browser-incognito


Accesarea pe browserul Mozile Firefox in modul incognito se face la fel ca si in modul de pe chrome.

1.Deschideti mozilla firefox

2.Click pe cele 3 linii din coltul drept de sus

firefox-settings

3.Selectam a 3-a optiune, cea in care scrie New private window (adica o noua fereastra privata)

firefox-settings-1

Vedeti ca in Firefox, comanda rapida pentru a deschide in modul incognito este Ctrl + Shift + P

mozilla firefox incognito

Ca sa ne dam seama mai bine, cei de la Mozilla, au pus in partea dreapta sus, o pictograma/iconita, de culoare mov, sa ne fie mai usor de identificat atunci cand suntem in modul privat sau in modul clasic.In chrome este mai usor, deoarece are fundal de culoare neagra, dar in firefox, daca nu era acea iconita, atunci nu iti puteai da seama, cand esti privat si cand esti clasic.

firefox-settings-icon-incognito


Microsoft Edge  incognito

edge-browser-incognito

Navigarea in micosoft edge in modul incognito este foarte similara cu cea din Google Chrome.Adica se gasesc exact in aceasi locatie, partea dreapta sus, si se poate deschide si din apasarea tastelor, adica comanda rapida, Ctr+Shift+N

1.Deschideti aplicatia Microsoft Edge

2.Click pe cele 3 puncte din coltul din dreapta sus

3.Selectam a 3-a optiune, New InPrivate window ori Ctr+Shift+N

Micosoft Edge incognito

De aici totul decurge normal, la fel ca si in celelalte browsere.

Micosoft Edge incognito-mod1

Cand accesam o pagina in mod incognito pe Microsoft Edge, vedem ca este colorat cu negru in partea de sus + un buton in coltul din dreapta pe care scrie InPrivate.Asadar este foarte simplu de diferentiat atunci cand navigam privat sau public.

Opera incognito

opera-browser-incognito

La fel si in acest browser, lucrurile stau ca si in celelalte, prezentate mai sus.O mica diferenta este ca,nu accesezi modul privat din partea dreapta a browserului adica nu dupa cele 3 linii sau puncte cu setari, el se acceseaza din partea stanga de pe Meniu

1.Deschidem browserul Opera

2.In partea stanga sus, in coltul din stanga, click pe Meniu sau pe Pictograma de la Opera

opera incognito-meniu

3.Click pe New private windows(Fereastra privata noua)

opera incognito-privat

4.Ori din combinatie de taste, Ctrl + Shift + N

opera incognito-mod

Ca ne dam seama cand suntem in mod privat, Opera a facut partea de sus, unde este tabul si link-ul site-ului sa fie de culoare mov-spre roz inchis.Asadar suntem siguri ca accesam acest computer/browser in mod incognito.

Opera mai permite si conectarea gratuit la un VPN.

opera-vpn

Atunci cand esti conectat la un VPN, iti este schimbata si locatia, si ip-ul, dar si viteza la internet, asadar aveti grija cand va conectati la un VPN.

In Opera, putem face acest lucru, si dupa cum vedeti si in imagine, Viteza conexiunii dvs. poate fi afectata.

Daca te uiti la adresa IP, ai sa vezi care este ip-ul tau de internet.Odata conectat la o locatie virtuala, ip-ul tau se schimba

Ip-ul meu in poza de mai sus este 77.111.247.1(am alt ip la internet, aici am schimbat cateva cifre), haideti sa vedem ce se intampla dupa ce schimbam locatia.

Locatie virtuala:

Locatia optima este locatia dumneavoastra, dar putem selecta una din cele 3 locatii, Europa, America, Africa

opera-vpn

Eu o sa selectez Asia, sa vedem ce ip o sa primesc prin acest VPN(Tunel) creat de Opera.

opera-vpn-ip

Cu locatia virtuala, setata pe Asia, adresa mea IP(internet protocol) este total schimbata, si oriunde ai verificat ip-ul calulatorului tau, ai sa vezi ip-ul acesta.Dar nu uita, asta doar in mod privat, daca vrei sa ai un ip diferit, permanent, atunci trebuie sa te conectezi la un VPN, iar acest lucru costa undeva la 20$ lunar.

Vivaldi browser incognito

vivaldi-browser-incognito

Daca nu ai auzit pana acum de acest browser, poti il descarci de pe site-ul lor oficial VIVALDI BROWSER.

Vivaldi este un browser similar cu Opera, poti naviga foarte usor pe internet cu el, iar asta il face special.

1.Deschidem browerul Vivaldi

2.In coltul din stanga sus,dam click pe iconita/pictograma V

Vivaldi-incognito-mode

3.Dupa ce am dat click pe iconita, mergem la File – New Private Window

Vivaldi-incognito-mod

4.Sau direct prin comanda rapida, Ctrl + Shift + N

Vivaldi-incognito

5.In vivaldi, in modul incognito, ai posibilitatea sa iti alegi cu ce motor de cautare poti face cautarile, dupa cum urmeaza:

Bing,Yahoo,DuckDuckGo,Neeva,Ecosia,Startpage,Wikipedia sau google.

Cand sunteti in modul privat, vivali va folosi unul dintre aceste motoare de cautare pentru cautarile tare.

Adica in partea de sus, unde este link-ul site-ului, daca scrieti ceva, ex:masini, o sa cautati direct pe motorul de cautare selectat aici

Daca in caseta de link, introduceti www.google.ro, atunci orice ati selectat aici se anuleaza, si cautati pe google.

Sper ca m-am facut cat de cat inteles.

Vivaldi-incognito-motoare de cautare

Ca sa ne dam seama mai bine in ce mod lucram in browserul vivaldi, au facut si ei la fel ca si chrome, o colorare, in partea de sus, usor spre negru, iar in coltul drept, au pus o pictograma si textul Private

Vivaldi-private

De ce este buna navigarea in modul incognito?

Acest scop de navigare privata are scoup de a sterge urmele locale ale locurilor vizitate online, ceea ce ati cautat, continutul formularelor pe care le-ati completat, protejarea confidentialitatii online.Este menit sa ascunda si nu intotdeauna in mod concludent, piesele tale de alte persoane care au acces la computerul personal, adica ascunde ce ai facut pentru a nu vedea membrii familiei tale ca si exemplu.

Dupa cum ai vazut mai sus, majoritatea browserelor cunoscute au adaugat aceasta functie a confidentialitatii mai avansate, care este cunoscuta ca si anti-tracker(fara urme), care blocheaza diferite tipuri de bucati de cod, de dimensiuni mici pe care agentii de publicitate si site-urile web le folosesc pentru a urmarii oamenii, cu scopul a de filtra cautarile si a putea difuza reclame dupa cautarile lor.

Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment