techstar.ro

Ce este DPI si cum este utilizat?

DPI, sau dots per inch, este o masura a rezolutiei unui document tiparit sau a unei scanari digitale. Cu cat densitatea punctelor este mai mare, cu atat rezolutia imprimarii sau a scanarii este mai mare. De obicei, DPI este masura numarului de puncte care pot fi plasate intr-o linie pe un inch sau 2,54 centimetri.

Cu cat DPI este mai mare, cu atat imaginea este mai clara. O imagine cu rezolutie mai mare ofera imprimantei si dispozitivului de imprimare mai multe informatii. Puteti obtine mai multe detalii si o rezolutie mai mare dintr-o imagine cu DPI mai mare.


Un DPI mai mic va produce o imagine cu mai putine puncte la imprimare. Indiferent cat de puternica este imprimanta dvs., o imagine cu rezolutie scazuta nu ofera suficiente date brute pentru a produce imagini de inalta calitate. Cerneala se va raspandi pe pagina, facand marginile sa para neclare.

In mod similar, un monitor va masura pixelii pe inch, sau PPI, ai unui afisaj video. De obicei, o imprimanta trebuie sa ofere un DPI mai mare pentru a se potrivi cu calitatea culorii si rezolutia unui PPI de afisare video. Acest lucru se datoreaza gamei limitate de culori dintr-o lucrare de imprimare.


Imprimare DPI si standarde industriale
Sa revizuim cateva standarde si linii directoare pentru utilizarea DPI in serviciile de imprimare. Retineti ca veti avea nevoie de o imprimanta sau un serviciu de imprimare mai bun si mai capabil pentru a oferi rezultate de imprimare de inalta calitate si de inalta rezolutie.

dpi

1. Imagini cu rezolutie scazuta

Imaginile cu rezolutie scazuta sunt considerate 150 dpi si mai putin. Pentru imprimare, 150 dpi este considerata imprimare de calitate scazuta, chiar daca 72 dpi este considerat standard pentru web (de aceea nu este usor sa imprimati imagini de calitate direct de pe web). Imaginile cu rezolutie scazuta vor avea estompare si pixelare dupa imprimare.

In scopuri comerciale, imaginile cu rezolutie scazuta sunt potrivite pentru scanarea documentelor text si stocarea inregistrarilor digital. Comunicarea interna a biroului poate fi reprodusa cu o rezolutie scazuta, dar orice lucru folosit in afara biroului ar trebui sa fie mai mare de 150 dpi. La urma urmei, calitatea imprimarii trebuie sa va reprezinte afacerea.

2. Imagini cu rezolutie medieImaginile cu rezolutie medie au intre 200 dpi si 300 dpi. Standardul industrial pentru fotografii si imagini de calitate este de obicei de 300 dpi.

Pentru companii, producerea unui document extern, cum ar fi o brosura, o brosura sau un fluturas, necesita 300 dpi. S-ar putea sa scapi cu 250 dpi daca esti mai putin preocupat de calitatea si rezolutia imprimarii. Orice material de marketing sau colateral produs ar trebui sa aiba cel putin 300 dpi. Brosurile, pamfletele, rapoartele si foile de vanzare ar trebui sa fie toate tiparite la 250 dpi-300 dpi sau mai mult.

O regula buna de urmat este atunci cand aveti indoieli, selectati un dpi mai mare pentru materialul dvs.

3. Imagini de inalta rezolutie

Majoritatea companiilor considera ca 600 dpi si mai mare este o imagine sau o imprimare de inalta rezolutie. Imaginile de inalta rezolutie necesita mai multa memorie pentru stocare si scanarea poate dura mai mult. Stocarea imaginilor de inalta rezolutie poate umple rapid un hard disk sau un server. Multe imprimante desktop nu pot reproduce imagini de inalta calitate si de inalta rezolutie. Serviciile profesionale de imprimare sunt adesea cea mai buna solutie pentru imagini de inalta rezolutie.

Retineti ca exista randamente descrescatoare pentru cresterea rezolutiei unei imagini. Orice imprimare de peste 1.200 dpi va oferi imbunatatiri care sunt practic inobservabile cu ochiul liber. Nu veti putea vedea nicio diferenta intre documente. Doar fotografi profesionisti sau artisti cu lucrari foarte detaliate vor avea nevoie de o rezolutie atat de mare.

Factorii care influenteaza calitatea imprimarii
DPI nu este singurul factor care determina rezolutia si calitatea imprimarii. Adesea, acesti alti factori pot avea un impact mai mare asupra calitatii si rezolutiei.

De exemplu, uneori utilizatorii vor schimba rezolutia unei imagini in software precum Photoshop. Acest lucru va creste DPI, dar nu va schimba sau creste calitatea imaginii. Pixelii din imagine sunt mai mari, rezultand o imagine pixelata, aproape neimprimabila. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de supraesantionare.

Imprimanta si cerneala utilizata in imprimanta pot afecta, de asemenea, rezultatul de imprimare. Imprimantele cu jet laser folosesc un toner care nu se scurge in hartie, producand o imagine mai clara. Imprimantele cu jet de cerneala vor sangera, ceea ce poate reduce aspectul punctelor pe inch pentru o lucrare tiparita.

Ce este DPI si ce inseamna pentru tine?
Selectarea serviciilor de imprimare DPI potrivite si a tehnologiei de birou este importanta. Dots per inch este un factor care poate influenta eficienta si costul serviciilor de imprimare. Este important sa identificati cerintele dvs. de afaceri si nevoile de scanare si imprimare inainte de a selecta serviciile de imprimare.Care este diferenta dintre Dots Per Inch si Pixels Per Inch ?

Termenii Dots Per Inch (DPI) si Pixels Per Inch (PPI) sunt utilizati in mod obisnuit interschimbabil pentru a descrie rezolutia unei imagini. Cu toate acestea, termenii nu inseamna acelasi lucru si exista diferente distincte intre cei doi:

DPI se refera la numarul de puncte imprimate continute la un inch de o imagine imprimata de o imprimanta.
PPI se refera la numarul de pixeli continuti intr-un inch dintr-o imagine afisata pe monitorul unui computer.
O mare parte din confuzia dintre acesti doi termeni se intampla din cateva motive. In primul rand, chiar daca PPI se refera la rezolutia unei imagini digitale pe ecran, poate afecta si calitatea imaginii finale imprimate. In al doilea rand, chiar si unele servicii profesionale de imprimare solicita ca imaginile sa fie la un anumit nivel DPI inainte de a putea fi tiparite; ceea ce inseamna in mod normal este PPI, nu DPI – astfel, acest lucru adauga la confuzie.

Citeste si: Cum schimbi sensibilitatea la mouse

Termenul DPI este o metoda de a determina dimensiunea de imprimare a unei imagini pe hartie. Desi unele aplicatii de imprimare inca folosesc DPI, multe aplicatii de imprimare mai noi au in schimb o setare, astfel incat sa puteti selecta exact ce dimensiune (5×7, 11×17 sau alta) doriti sa imprimati o fotografie. Pentru aplicatiile de imprimare care utilizeaza DPI pentru a determina dimensiunea de imprimare, cresterea DPI va micsora dimensiunea imaginii imprimate, in timp ce micsorarea DPI va mari dimensiunea imaginii imprimate.

PPI reprezinta calitatea unei imagini digitale afisate pe ecran. Dar, contribuie si la calitatea unei imagini. Daca o imagine digitala contine prea putini pixeli, imaginea nu va avea prea multe detalii si va aparea pixelata. Imaginile digitale cu mai multi pixeli au detalii mai bune. Cantitatea de PPI este determinata de dimensiunea imaginii fotografiei.

evomag.ro

Categorized in: