Panouri fotovoltaice

Ce sunt panourile fotovoltaice?


Prin panouri fotovoltaice sau panouri solare ori cu celule solare înțelegem un ansamblu de celule solare fotovoltaice montate pe un cadru de obicei dreptunghiular, iar mai multe panouri la un loc bine organizat formează un sistem sau o rețea solară producătoare de curent electric.

Ce fac panourile solare?

Panourile fotovoltaice sau solare, captează lumina soarelui că sursă de energie radiantă iar apoi o convertește, bineînțeles printr-un covertor în energie electrică sub formă de curent continuu(DC),curent care îl găsim al bateriile de la telecomanda, jucării etc, curentul folosit de locuințe este curent alternativ (DC).


Un sistem solar cu panouri produce energie electrică continuă care poate fi introdusă într-o rețea de energie cu curent alternativ(AC) printr-un invertor.Acest invertor transformă curentul continuu în curent alternativ, astfel poți susține casă ta doar din curentul produs de ține.

Beneficii Panouri Fotovoltaice

auto-susținerea locuințe cu curent electric(instalarea de panouri solare va produce singură energia electrică necesară locuinței fără acumulatori)
reducerea amprentei de carbon
câștig pentru energia suplementara pe care o generați cu sistemul de panouri


Cum funcționează Panourile Solare?

Un panou solar fotovoltaic este format din mai multe celule realizate din straturi de material semiconductor.Materialul folosit cel mai frecvent pentru panouri fotovoltaice este siliciu.

Procesul dintre panourile fotovoltaice și soare este că atunci când soarele strălucește pe cer, iar lumina pătrunde în acest material, se creează un flux de electricitate.

Țineți minte!
Acest sistem solar nu necesită lumina directă a soarelui pentru a funcționa și chiar pot funcționa foarte bine chiar și în zilele înnorate.Cu toate acestea, cu cât soarele este mai puternic pe cer, cu atât o să generați mai multă energie electrică.


Dar iarnă ce facem?

După instalarea panourilor solare, și înregistrarea la o companie de energie, precum Enel sau orice altceva, o să primit un așa-numit “Ceas”, care este un contor electric, care o să fie instalat de companie de obicei în câteva zile.


Tot surplusul de energie produs de panourile solare o să fie distribuit în rețeaua electrică, care trece prin acel contor electric, unde măsoară cantitatea de kw produși de dvs.

Pe toată perioada de primăvară, vara și toamna, consumul dvs de curent o să fie mai mic decât iarnă, asta dacă susțineți căldură din casă printr-o centrală electrică iar cantitatea produsă o să fie mai mare deoarece soarele este mai puternic.Așadar tot ce produceți vara, o să primiți înapoi iarnă, astfel nu o să ai nici o cheltuiala cu energia electrică nici vara nici iarnă.


Exemplu:

Sistemul dvs. de panouri fotovoltaice produc 15kw dar consumul casei este de 13kw.Acel surplus de 2kw energie este introdus în rețeaua electrică Enel să zicem, pe care o să îl primiți înapoi de la Enel atunci când casă dvs are nevoie.


Dacă pe contorul electric ai introdus 300kw în 7 luni, și ai consumat 301 în lunile de iarnă, atunci o să se emită o factură cu un kw.

Sper că ați înțeles.

panouri fotovoltaice - solare

Spațiu panouri fotovoltaice

Spațiul este un aspect cheie atunci când discutăm despre panourile solare.


Dimensiunea unui panou solar este de aproximativ 20 m2 care va produce în jur de 3,5kWp.

Spațiul idel pentru panourile solare este ori pe acoperișul case, ori pe un teren lângă casă, acesta pentru persoanele cu mulți m2.


Un acoperiș deschis, neumbrit, orientat spre sud, este ideal pentru o putere electrică maximă.

Un sistem orientate spre est sau vest va produce cu aproximativ 15-20% mai puțînă energie decât unul orientat direct spre sus.

Orice clădire, cum ar fi un bloc sau copci mari în jurul locuințe care va pot umbri acoperișul, pot avea un impact negativ asupra performatei sistemului dvs. solar.

Unele sisteme solare pot reduce impactul umbririi folosit așa-numiții optimizatori.Dacă nu aveți umbră pe acoperiș, aceștia nu sunt necesari și nu va lăsăți păcăliți.

Câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă?

Pentru a află câte panouri sunt necesare pentru o casă, trebuie să calculezi energia electrică necesară pentru casă ta.

Cum faci acest lucru?

Descarci din aplicația Enel facturile din ultimul an și verifici consumul pe fiecare factură și luna în parte.

Îți poți face un tabel în excel cu toate lunile anului și treci consumul de kWh pentru fiecare luna, faci media aritmetică a lor pentru a află și consumul mediu consumat de locuința ta,dar nu uită să ți cont și de consumul în lunile de iarnă

Exemplu de poză în excel cu lunile specifice și consum.

panouri fotovoltaice

De exemplu, un sistem de panouri fotovoltaice de 3.5 kw produce pe luna în jur de 150 kWh iarnă și 400-460kWh vara.Această producție de energie este influențată de câte zile însorite sunt în luna respectivă, cu cât este mai cald și însorit cu atât o să produceți mai multă energie.

Împarte consumul mediu de energie la producția respectivă și o să vedeți câte panouri sunt necesare pentru locuința dvs.

Dar aici depinde despre ce spunea mai sus în acest articol, amplasarea panourilor, umbrirea și mai câteva aspecte.

După calculele mele, va sunt necesari în jur de 10-14 kw pentru o locuința,adică 3-4 panouri solare, depinde de suprafață locuințe și consum,iar surplusul de energie produs o să îl introduceți în rețea și îl recuperați iarnă, sau îl puteți vinde și produce bani din acest sistem.

Recomandarea noastră este să montați un număr mai mare de panouri fotovoltaice decât energia necesară pentru a nu avea probleme și a produce curent suficient pentru casă ori companie.

Proiecte pentru panouri fotovoltaice Casa verde?

Panourile fotovoltaice sunt disponibile la finanțare prin programul Casă verde.

Atunci când aplici pentru un proiect de finanțare europeană, trebuie să montezi cu o firma autorizată de AFM(Administrația Fondului pentru Mediu).Iar lista firmelor participante validate de AFM în programul de instalare sisteme fotovoltaice Casă Verde o găsiți pe site-ul AFM.

Calculator panouri fotovoltaice

Calculați necesarul panourilor solare pentru casă ori compania dvs. online pe site-ul www.enelx.com/ro ori pe site-ul https://tia-services.com/calculator/

 

panouri fotovoltaice calculator

Cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa?

Depinde de consumul locuintei, pe care il poti afla verificand facturile unde poti afla consumul de kWh.

Cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru 5 kw?

Un sistem/panou fotovoltaic produce in jur de 3-3.5kw.Asadar este nevoie de doua panouri solare.

Pret kit panouri fotovoltaice 5 kw?

Pretul unui kit fotovoltaic de 5 kw este in jur de 32.000 RON.

Programul casa verde 2023 panouri fotovoltaice?

Da, si in anul 2023 o sa fie disponibil programul Casa Verde.

 

Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.Lasă un comentariu