Telefonul | Istoria telefonului mobil

Telefonul este un dispozitiv folosit pentru comunicare. Permite utilizatorilor sa efectueze apeluri vocale si video, sa trimita mesaje si sa acceseze internetul. Exista diferite tipuri de telefoane, inclusiv smartphone-uri, telefoane cu caracteristici si linii fixe. Telefoanele inteligente sunt cel mai comun tip de telefon si au de obicei functii avansate, cum ar fi acces la internet, o camera si aplicatii. Telefoanele cu functii sunt mai putin avansate si sunt utilizate de obicei pentru a efectua apeluri si a trimite mesaje. Telefoanele fixe sunt telefoane cu fir care sunt conectate la o linie telefonica.


Cine a inventat telefonul?

Alexander Graham Bell este creditat cu inventarea telefonului. El a brevetat designul primului telefon practic in 1876. Telefonul lui Bell folosea impulsuri electrice pentru a transmite sunetul, ceea ce permitea o comunicare clara la distanta. Inventia lui Bell a fost o imbunatatire fata de versiunile anterioare ale telefonului, care nu puteau transmite clar sunetul la distanta. Telefonul lui Bell a devenit curand adoptat pe scara larga si a ajutat la revolutionarea modului in care oamenii comunicau.

telefonul

Fapte despre telefon

Primul telefon a fost inventat de Alexander Graham Bell in 1876.


Prima centrala telefonica comerciala a fost deschisa in 1878 in New Haven, Connecticut, SUA.

Primul telefon mobil a fost inventat de Motorola in 1983.


Primul smartphone a fost IBM Simon, lansat in 1992.

In 2021, peste 5 miliarde de oameni au un abonament de telefon mobil, ceea ce reprezinta aproximativ 66% din populatia lumii.

O persoana obisnuita isi verifica telefonul de aproximativ 150 de ori pe zi.


Primul mesaj text a fost trimis in 1992 de un inginer de software pe nume Neil Papworth.

Primul apel de telefon mobil a fost efectuat pe 3 aprilie 1973 de inginerul Motorola Martin Cooper.


Industria smartphone-urilor este dominata de Apple si Samsung, care sunt cei mai mari doi producatori de smartphone-uri din lume.

Smartphone-urile au devenit un instrument important pentru multi oameni, oferind acces la informatii, retele sociale si diverse aplicatii si servicii.


Utilizarea din ce in ce mai mare a smartphone-urilor a condus la ingrijorari cu privire la suprasolicitare si dependenta, precum si la impactul asupra sanatatii mintale si a relatiilor.

Tipuri de telefon

Exista mai multe tipuri diferite de telefoane disponibile, fiecare cu propriul set de caracteristici si capabilitati. Unele dintre principalele tipuri de telefoane includ:


Telefoane inteligente: acestea sunt cel mai avansat si versatil tip de telefon. De obicei, ruleaza pe un sistem de operare precum iOS, Android sau Windows si au o gama larga de functii, inclusiv acces la internet, o camera, GPS si acces la aplicatii si servicii.

Telefoane cu functii: acestea sunt mai putin avansate decat smartphone-urile si au, de obicei, mai putine functii. Pot avea o camera de baza, un player muzical si un numar limitat de aplicatii. De obicei, nu au acces la internet.

Telefoane de baza: Acestea sunt cunoscute si sub denumirea de „telefoane proaste” sau „telefoane cu functii” si sunt cel mai elementar tip de telefon. De obicei, acestia au doar capacitatea de a efectua apeluri si de a trimite texte.

Telefoane fixe: acestea sunt telefoane cu fir care sunt conectate la o linie telefonica si sunt utilizate de obicei in case si birouri. Ele devin din ce in ce mai putin populare pe masura ce mai multi oameni trec la telefoanele mobile.


Telefoane prin satelit: Acestea sunt telefoane mobile care pot fi utilizate in locatii indepartate unde nu exista acoperire celulara. Ei folosesc un satelit pentru a se conecta la reteaua telefonica.

Telefoane dual-SIM: Acestea sunt telefoane care pot detine doua cartele SIM in acelasi timp, permitandu-va sa comutati intre diferite numere de telefon sau furnizori de servicii.


Telefoane 5G: acestea sunt cea mai recenta generatie de smartphone-uri care sunt echipate cu tehnologie celulara 5G, care ofera viteze mai mari de internet si conectivitate imbunatatita.

Telefoane robuste: Aceste telefoane sunt concepute pentru a rezista la conditii extreme, cum ar fi apa, praf si picaturi, sunt utilizate in mod obisnuit in constructii, minerit si alte setari industriale.

telefonul nokia 3310

Frecventa  telefonului

Frecventa unui telefon se refera la gama de frecvente radio pe care telefonul le poate folosi pentru a comunica cu o retea celulara. Gamele de frecventa care sunt utilizate pentru comunicarea celulara sunt impartite in mai multe benzi si diferite benzi sunt utilizate pentru diferite tipuri de comunicatii.

Cele mai frecvente benzi de frecventa utilizate pentru comunicatiile celulare sunt 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz si 2600 MHz. Aceste benzi sunt folosite pentru retelele 2G, 3G si 4G.

Retelele 5G utilizeaza un set diferit de benzi de frecventa, inclusiv frecvente de banda joasa (sub-1GHz), banda medie (1GHz-6GHz) si frecvente de banda inalta (unde milimetrice).

Frecventele de banda joasa (sub-1GHz) sunt utilizate pentru acoperire pe o zona larga si sunt similare cu frecventele utilizate pentru retelele 4G.

Frecventele de banda medie (1GHz-6GHz) sunt utilizate pentru o capacitate crescuta si viteze mai mari si sunt similare cu frecventele utilizate pentru retelele Wi-Fi.

Frecventele de banda inalta (unda milimetrica) sunt folosite pentru viteze extrem de mari, dar au o raza limitata si pot fi afectate de obstacole precum cladiri si copaci.

Nu toate telefoanele accepta toate benzile de frecventa, asa ca este important sa verificati specificatiile telefonului pentru a vedea ce benzi accepta. Unele telefoane pot accepta mai multe benzi, ceea ce le va permite sa lucreze in retele diferite sau chiar in tari diferite.

De asemenea, nu toate retelele functioneaza pe aceleasi benzi de frecventa in tari diferite, asa ca inainte de a calatori in strainatate este important sa verificati compatibilitatea de frecventa a telefonului cu reteaua tarii pe care urmeaza sa o vizitati.

Frecventa de telefon in Romania si Europa

In Europa, benzile de frecventa utilizate pentru comunicarea celulara sunt impartite in mai multe benzi, iar benzi diferite sunt utilizate pentru diferite tipuri de comunicatii.

Retelele 2G folosesc benzile de frecventa de 900 MHz si 1800 MHz.

Retelele 3G folosesc banda de frecventa de 2100 MHz, cunoscuta si sub denumirea de banda Universal Mobile Telecommunications System (UMTS).

Retelele 4G folosesc benzile de frecventa de 800 MHz, 1800 MHz, 2600 MHz.

Retelele 5G utilizeaza un set diferit de benzi de frecventa, inclusiv frecvente de banda joasa (sub-1GHz), banda medie (1GHz-6GHz) si frecvente de banda inalta (unde milimetrice).

Frecventele de banda joasa (sub-1GHz) sunt utilizate pentru acoperire pe o zona larga si sunt similare cu frecventele utilizate pentru retelele 4G.

Frecventele de banda medie (1GHz-6GHz) sunt utilizate pentru o capacitate crescuta si viteze mai mari si sunt similare cu frecventele utilizate pentru retelele Wi-Fi.

Frecventele de banda inalta (unda milimetrica) sunt folosite pentru viteze extrem de mari, dar au o raza limitata si pot fi afectate de obstacole precum cladiri si copaci.

Este important de mentionat ca diferite tari din Europa au reglementari si frecvente diferite alocate pentru retelele celulare, asa ca este esential sa verificati compatibilitatea frecventei telefonului cu reteaua tarii pe care urmeaza sa o vizitati.

Leave a Comment