Serviciile internetului sunt similare cu cele oferite fizic doar ca sunt pe internet.Aceastea permit utilizatorilor sa accesez diverse resurse online si ne ajuta sa comunicam cu diverse persoane pe tot globul.Ca sa va dau exemple de forme de comunicare online, pe care, cu siguranta le cunoastesti(Whatsapp,Facebook Messanger si Telegram).
Serviciile internetului
World Wide Web
Prescurtat WWW, World Wide Web este o colectie de pagini web interconectate intre ele pe care le gasim in motorul de cautare google dar si direct accesand link-ul acelei pagini.Noi oameni, navigam pe aceste pagini cu ajutorul browserelor web pentru a cauta informatii, reda muzica si a face cumparaturi.
Lista cu browsere web:
- Chrome
- Firefox
- Edge (internet explorer a incetat sa mai fie functional)
- Brave
- Chromium
- si mai multe x browsere web pe care oamenii le folosesc.
Este un serviciu electronic de mesagerie care permite utilizatorilor sa trimita si sa primeasca mesaje electronice prin internet.Aceasta “scrisoare” electronica a aparut in anii 70, iar de atunci a devenit un instrument de comunicare esential atat pentru oamenii de rand cat si pentru oamenii de afaceri/corporatii.
Elementele cheie ale unui e-mail sunt:
Compozitia Mesajului – acest lucru ne permite sa compunem mesaje text in care putem atasa diverse imagini,videoclipuri sau documente
Adresarea – Atunci cand trimitem un e-mail, trebuie sa introducem o adresa de mail in campul “Catre” dar asta nu este tot deoarece putem adauga mai multi utilizatori in campurile de mai jos si anume, in campul CC(copie carbon sa zic asa) sau BCC( o copie oarba).
Atunci cand trimitem un email si adaugam persoane in campul “CC”, oamenii pot vedea si persoanele care au primit acest email, deoarece campul CC este vizibil pentru toatea lumea.
Daca trimitem in campul BCC, lista cu adresele de email o sa fie ascunsa, iar oamenii vad doar adresa de la care a venit mesajul si nu celelalte adrese.
Stocare – Mesajele sunt criptate si stocate pe serverul de e-mail, acest lucru permite utilizatorilor sa le acceseze de acasa, de pe telefon, sau de oriunde din lume atata timp cat exista o conexiune la internet.Emailul este folosit in permanenta pentru comunicate oficiale, dar si intre companii atunci cand exista o diferenta de fus orar.
Atasamentul – utilizatorii pot adauga documente,imagini si videoclipuri(in limita a cativa Megabits, de exemplu la Gmail.com, putem adauga fisiere care impreuna nu depasesc 25MB), pe care le pot partajat cu alte persoane.
Securitate – trebuie stiut ca toate mesajele din email sunt criptate, au filtre de spam si sunt scanate automat de virusi pentru a ne proteja pe noi, utilizatorii.
Citeste si: Cum faci o adresa de email
FTP – Protocolul de transfer fisiere
Este un protocol standard utilizat pentru a transfera fisiere pe internet.Principiul de functionare a FTP este:Un server oarecare este configurat ca si server de ftp care permite anumitor utilizatori sa descarce ori sa incarce fisiere pe acel server.Acesta a fost folosit pentru prima data in anul 1971 si a fost folosit pentru transferuri mari de fisiere.Site-urile de torrrente sunt si ele un fel de FTP server doar ca au si o pagina web care comunica cu serverul.
VoIP
Tradus ca si Voice over Internet Protocol si care permite utilizatorilor sa efectueze apeluri vocale ori video prin internet si nu printr-o companie de telefonie mobila.Acest serviciu este extrem de folosit in ultima vreme deoarece este o alternativa la apelurile telefonice traditionale mai ales atunci cand vorbim cu persoane dragi prin apelul video.
Si in marile companii sunt centrale telefonice care folosesc VoIP,mai exact sunt acele telefoane digitale care au un IP setat de centrala si pe care putem vedea numarul care ne apeleaza.Aici ar fi multe de discutat dar nu doresc sa deviez de la discutia noastra despre serviciile internetului.
Beneficiile VoIP sunt, costuri zero, fiabilitate,flexibilitate dar si calitatea apelului.
Social media
Cu totii le stim, sunt platformele sociale de media precum:Facebook,Tik Tok, Instagram si Twitter, care ne permit sa partajam informatii,poze si videoclipuri dar si sa comunicam uni cu altii.
Punctele cheie a retelelor de socializare sunt:
- Conectivitate
- Partajarea
- Comunicare în timp real
- Marketing
- Partajarea informatiilor
- Divertisment
Cloud computing
Acest serviciu este destul de strain pentru majoritatea oamenilor din diferite motive.Dar el ne permite sa accesam resurse de calcul precum servere sau aplicatii pe internet.Este folosit foarte mult si pe o scara destul de mare de oamenii din SUA,Canada,UK, pentru stocare si partajare de date, dar si pentru dezvoltare si testare software.
Puteti sa testati si dvs Google Cloud
Online Banking
Online Banking cunoscut ca si Internet Banking face parte si el din serviciile internetului si ne permite sa accesam conturile bancare, sa facem tranzactii, sa platim facturi, sa accesam conturi ori sa facem cumparaturi.
Punctele forte ale Internet Banking sunt urmatoarele:
- Comoditate
- Acces la informațiile despre cont
- Plata facturilor
- Transfer de fonduri
- Securitate
- Eficiența costurilor
Daca ti-a placut acest articol despre serviciile internetului si ce ofera fiecare, ne poti ajuta cu o distribuire pe retelele de socializare.
Intrebari Frecvente
Care sunt serviciile internetului?
Principalele servicii ale internetului sunt urmatoarele: 1.World Wide Web 2.E-mail 3.FTP – Protocolul de transfer fisiere 4.VoIP 5.Social media 6.Cloud computing 7.Online Banking
Ce inseamna WWW?
Prescurtat WWW, World Wide Web este o colectie de pagini web interconectate intre ele pe care le gasim in motorul de cautare google dar si direct accesand link-ul acelei pagini
Ce contine un E-Mail?
Un email contine urmatoarele: 1.Compozitia Mesajului 2.Adresarea 3.Stocarea 4.Atasamentul 5.Securitatea