Care sunt componentele calculatorului si ce reprezinta fiecare

Componentele calculatorului sunt:Placa de baza,procesorul,placa video,memoria ram,sursa de alimentare si placa de retea.


Astazi am sa va prezint ce se afla intr-un PC si care sunt acele piese importante care il fac sa functioneze iar noi sa ne bucuram de aceasta tehnologie.Piesele mici pot părea complicate, dar interiorul unei carcase de computer nu este chiar atât de misterios. Această lecție vă va ajuta să stăpâniți o parte din terminologia de bază și să înțelegeți un pic mai multe despre ce se întâmplă în interiorul unui computer.

1.Placa de Baza


Placa de bază este principala placă de circuit a computerului. Este o placă subțire care conține CPU, memorie, conectori pentru hard disk și unități optice, carduri de expansiune pentru controlul video și audio și conexiuni la porturile computerului (cum ar fi porturile USB). Placa de bază se conectează direct sau indirect la fiecare parte a computerului.


2.Procesor/CPU

Unitatea centrală de procesare (CPU), numită și procesor, este localizată în carcasa computerului de pe placa de bază. Uneori se numește creierul computerului, iar meseria lui este să efectueze comenzi. De fiecare dată când apăsați o tastă, faceți clic pe mouse sau porniți o aplicație, trimiteți instrucțiuni către procesor.
CPU este de obicei un pătrat ceramic de doi inci cu un cip de siliciu situat în interior. Cipul este de obicei de dimensiunea unei miniaturi. CPU se încadrează în priza procesorului de pe placa de bază, care este acoperită de radiatorul, un obiect care absoarbe căldura din procesor.

Ele sunt oferite de Intel si AMD


3.Memoria Ram (Random Access Memory)


Memoria RAM este memoria pe termen scurt a sistemului. Ori de câte ori computerul efectuează calcule, stochează temporar datele în memoria RAM până când este nevoie.
Această memorie pe termen scurt dispare când computerul este oprit. Dacă lucrați la un document, foaie de calcul sau alt tip de fișier, va trebui să îl salvați pentru a nu-l pierde. Când salvați un fișier, datele sunt scrise pe hard disk, care acționează ca stocare pe termen lung.
RAM este măsurată în megabytes (MB) sau gigabytes (GB). Cu cât ai mai multă memorie RAM, cu atât mai multe lucruri pot face computerul în același timp. Dacă nu aveți suficientă memorie RAM, puteți observa că computerul este lent atunci când aveți mai multe programe deschise. Din această cauză, mulți oameni adaugă RAM suplimentar calculatoarelor pentru a îmbunătăți performanța.

4.Hard-Disk (Spatiul unde se stocheaza toata informatia din PC)

Hard disk-ul este locul în care sunt stocate software-ul, documentele și alte fișiere. Hard disk-ul este stocare pe termen lung, ceea ce înseamnă că datele sunt încă salvate chiar dacă opriți computerul sau îl deconectați.
Când rulați un program sau deschideți un fișier, computerul copiază o parte din datele de pe hard disk pe memoria RAM. Când salvați un fișier, datele sunt copiate înapoi pe hard disk. Cu cât este mai rapid hard disk-ul, cu atât mai rapid este computerul care poate porni și încărca programe.

5.Sursa alimentare PC

Unitatea de alimentare a unui computer convertește puterea de la priză la tipul de energie necesară computerului. Transmite alimentarea prin cabluri către placa de bază și alte componente.
Dacă decideți să deschideți carcasa computerului și aruncați o privire, asigurați-vă că mai întâi deconectați computerul. Înainte de a atinge interiorul computerului, ar trebui să atingeți un obiect metalic împământat – sau o parte metalică a carcasei computerului – pentru a descărca orice acumulare statică. Electricitatea statică poate fi transmisă prin circuitele computerului, ceea ce vă poate deteriora grav mașina.


6.Placa Video

Placa video este responsabilă de ceea ce vedeți pe monitor. Majoritatea computerelor au o GPU (unitate de procesare grafică) încorporată în placa de bază în loc să aibă o placă video separată. Dacă vă place să jucați jocuri cu grafică intensă, puteți adăuga o placă video mai rapidă la unul dintre sloturile de expansiune pentru a obține performanțe mai bune.

7.Placa de retea


Unele pc-uri sunt dotate cu placi de retea(majoritatea nu, deoarce acestea au placa de retea incorporata pe placa de baza).Aceasta placa ne permite sa facem o retea intre calculatoare sau ne conectam prin cablu la internet.


Tu stiai care sunt componentele calculatorului?Daca da, scrie in comentarii

Care sunt componentele calculatorului?

1.Placa de baza 2.Procesorul 3.Memoria Ram 4.Placa video 5.Hard disk-ul 6.Sursa de alimentare 7.Placa de retea


Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.Lasă un comentariu