Care sunt sistemele de operare

Sistemele de operare
Sistemele de operare sunt de obicei preîncărcate pe orice computer cumpărat. Majoritatea oamenilor folosesc sistemul de operare care vine împreună cu computerul, dar este posibil să actualizați sau chiar să schimbați sistemele de operare. Cele mai comune trei sisteme de operare pentru computere personale sunt Microsoft Windows, macOS și Linux.


Sistemele de operare moderne utilizează o interfață grafică de utilizator sau GUI (pronunțat gooey). O GUI vă permite să utilizați mouse-ul pentru a face clic pe pictograme, butoane și meniuri și totul este afișat clar pe ecran folosind o combinație de grafică și text.

Microsoft Windows
Microsoft a creat sistemul de operare Windows la mijlocul anilor ’80. Au existat multe versiuni diferite de Windows, dar cele mai recente sunt Windows 10 (lansat în 2015), Windows 8 (2012), Windows 7 (2009) și Windows Vista (2007). Windows vine preîncărcat pe majoritatea computerelor noi, ceea ce îl ajută să îl facă cel mai popular sistem de operare din lume.

MacOS
macOS (numit anterior OS X) este o linie de sisteme de operare create de Apple. Este preîncărcat pe toate computerele Macintosh sau Mac-uri. Unele dintre versiunile specifice includ Mojave (lansat în 2018), High Sierra (2017) și Sierra (2016).
Conform StatCounter Global Stats, utilizatorii macOS reprezintă mai puțin de 10% din sistemele de operare globale – mult mai mici decât procentul de utilizatori Windows (mai mult de 80%). Un motiv pentru acest lucru este că computerele Apple tind să fie mai scumpe. Cu toate acestea, mulți preferă aspectul macOS-ului față de Windows.
Linux
La inceput Linux era doar in linie de comanda(vezi in poza de mai jos) dar apoi au aparut si cele similare windows(gen ubuntu etc…)

Linux (pronunțat LINN-ux) este o familie de sisteme de operare open-source, ceea ce înseamnă că pot fi modificate și distribuite de oricine din întreaga lume. Acesta este diferit de software-ul proprietar, cum ar fi Windows, care poate fi modificat doar de către compania care îl deține. Avantajele Linux sunt că este gratuit și există multe distribuții sau versiuni diferite – din care puteți alege.


Conform StatCounter Global Stats, utilizatorii Linux reprezintă mai puțin de 2% din sistemele de operare globale. Cu toate acestea, majoritatea serverelor rulează Linux, deoarece este relativ ușor de personalizat.

Mai sunt si systemele de operate pentru telefoanele mobile.Acestea sunt Android(folosit de samsung) si iOS(folosit de iphone)

Leave a Comment