Viteza sunetului explicatie detaliata

Care este viteza sunetului?


Viteza sunetului este distanta parcursa pe unitatea de timp de o una sonora pe masura ce se propaga printr-un mediu elastic.

La 20 de grade Celsius, viteza sunetului in aer este de aproximativ 343 metri pe secunda (1.125 ft/s; 1.235 km/h; 767 mph; 667 kn) sau un kilometru in aproximativ 3 secunde, mai exact, 2,9 secunde.


Viteza sunetului este viteza de transmitere a unei mici perturbatii intr-un mediu.Sunetul in sine este o senzatie create de creierul uman ca raspuns la intrarile senzoriale din urechea noastra(interna).

Viteza sunetului depinde foarte mult de temperatura, precum si de mediul prin care se propaga o data sonora.


Aerul este un gaz, iar o proprietatea foarte importanta a oricarui gaz este viteza sunetuli prin gaz.

viteza sunetului


Sunetul se deplaseaza mai lent ca si viteza luminii, si cel mai lent in gaze,mai rapid in lichide si cel mai rapid in solide.


Exemplu:

Sunetul are viteza de 343/s in aer, acesta se deplaseaza cu 1.481m/s in apa, de 4 ori mai rapid si cu 5.120/ms in fier de 15 ori mai rapid.Intr-un material din talia de top, cum ar fi diamantul, sunetul se deplaseaza 12.000 de metri pe secunda, de 35 ori viteza sa in aer.


Undele sonore sunt compuse din unde de compresie si o alta unda sonora numita unda de forcfecare, care este prezenta doar in solide.

Undele de forfecare in solide se deplaseaza de obicei la viteze diferite fata de undele de compresie.


Viteza undelor

Viteza undelor de compresie in solide este determinata de compresibilitatea mediului, de modul de forfecare si de densitate.Viteza undelor de forfecare este determinata numai de modul de forfecare si densitatea materialului solid.

Perturbatiile sunt transmise printr-un gaz ca urmare a ciocnirilor dintre moleculele din gaz care se misca aleator.Transmiterea unei mici perturnari printr-un gaz este  un proces izoentropic.


O analiza bazat pe conservarea masei si a impuslui arata ca viteza sunetului este agala cu radacina patrata a raportului caldurilor specifice ori constanta gazului R ori Temperatura T.

Care este viteza sunetului?

La o temperatura de 0 grade, viteza sunetului este de 331m/s

Ce este viteza sunetului?

Viteza sunetului este viteza de trasmitere a unei mici perturbatii intr-un mediu.

 


Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment