Ce este metaverse?

Sunt deja sase luni de cand Facebook a anuntat ca lanseza Meta, un fel de rebrandare la imensa retea de socializare si isi va indrepta tintele pe viitorul METAVERS.


Nu ne-am dat seama sigur ce inseamna acest termen de metaverse pentru ca nici Mark Zuckerberg, nu a venit cu o explicatie clara dar stim ca doreste sa construieasca o platforma sociala VR.

Cunoscatorii de la startup de nisa pana chiar si la gigantii tehnologici sustin ca aceasta lipsa de coerenta se datoreaza simplului fapt ca metaversul este in curs de “building” e constructie si este prea nou pentru a defini ce inseamna.La fel a fost si cu internetul in anii 70 cand toata lumea isi dadea cu parerea despre cum o sa arate si ce poti face pe ele, altele mai putin adevarate iar altele aproape de adevar.


De un lucru suntem sigur, ca o sa fie o schimbare la nivel mondial care o sa aibe un impact major in randul tehnologiei online.

Sunt investiti miliarde de euro in acest metaverse de compania Facebook si de anumite persoane extrem de bogate care sustin acest proiect.Facebook se afla acum intr-un moment deosebit de vulnerabil dupa ce miscarea companiei Apple de a limita urmarirea reclamelor.Este imposbil separam viziunea Facebook despre un viitor in care lumea are o garderoba digitala care urmeaza sa fie umpluta de Facebook vanzand haine virtuale, dar cine stie ce se poate intampla.Facebook nu este singura companie care poate beneficia financiar de hype-ul metaverse.


metavers


Ce inseamna metaverse?

Dupa cum explicam si mai sus, acest lucru extrem de vag dar si complex poate sa fie un termen de genul, spatiu cibernetic.Acest termen nu se refera la un adevarat sau un tip specific de tehnologie ci mai degraba o schimbare larga in modul in care interactionam cu tehnologia.

Tot mai multe companii vorbesc deja in mediul online de metaverse care pot include o realitate virtuala, de genul: ti-ai pus o casca VR si ai ajuns intr-o alta lume care poate sa fie dupa modul in care o doresti tu.Avand in vedere tehnologia care avanseaza ca si viteza sunetului, cred ca o sa fie implementat si cu anumiti stimului pentru corpul nostru.Cu toate ca am scris despre VR sau AR, ele nu necesita neaparat sa fie exclusiv pentru ele, pot sa fie si alte gadgeturi noi despre care nu stim.


Majoritatea companiilor care s-au urcat la bordul navei numita metaverse isi imagineaza un fel de noua economie digitala, in care utilizatorii pot crea, cumpara si vinde bunuri.In viziunea lor, metavrs este interoperabil, permitandu-va sa va luati obiecte virtuale precum haine sau masini de la o platforma la alta, deci acest lucru este mai greu decat pare.Din zvonuri auzim ca toate platile efectuate in metaversul acesta o sa fie ori cu Crypto ori NFT-uri.

De ce metaversul implica holograme?

Ne aflam prin anii 60-70 si apare internetul printre oameni, dar apar si o serie de inovatii tehnologice cum ar fi:computerele o sa conduca lumea, o sa vorbeasca singure intre ele sau o sa aibe capacitatea de a crea o alta lume paralela.Aceste caracteristice tehnice au fost elementele de baza care au fost folosite si care uneori ajuta la implementarea de noi features sa zic mai englezesc.


Vedem uneori, ca Microsoft sau Facebook asa-zis si Meta arata videoclipuri fictionale ale viziunilor despre viitor, uneori tind sa cred iar alteori ignor modul acestora de gandire, dar va spun cu siguranta ca tot ce vedeti in aceste clip-uri sunt deja in planul de viitor al acestor companii si care o sa realizeze tot felul de chestii ajutatoare prin care oamenii vor interactiona cu metaversul.

La fel cum Nvidia a creat acea platforma la care te conectezi cu un PC de nivel mediu, si prin care poti juca pe serverele lor jocuri de ultima generatie fara lag si cu low FPS(frames per second sau mai bine zis cadre pe secunda) eu cred ca si ei fac parte intr-o oarecare masura din schimbare metaverse.


Ochelarii de realitate(VR) augumentata se confrunta cu o problema similara pe langa problema ca oamenii nu ii poarta public pentru ca nu doresc sa arate ca niste nebuni mai sunt si anumite probleme de accesibilitate ale VR pe care multe companii le ridica din umeri pentru moment.

Cam atat despre metaverse pentru moment, cand apar mai multe noutati, cu siguranta o sa le aflati si voi aici sau intr-un nou articol.


Bafta

Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment