Incarcare wireless – Explicatie
Incarcarea wireless este o tehnologie fara fir care exista de ani buni, dar includerea sa in dispozitive de noua generatie precum telefoane mobile i-a dat viata din nou si functioneaza perfect.
Aceasta tehnologie o sa fie prezenta in orice dispozitiv in lumea aceasta de la case inteligente, care sunt deja cateva care sunt 100% inteligente si comunica prin aceasta retea fara fir adica wireless pana cand or sa apara si masinile conduse prin aceast sistem urmand in final si robotii care vor prelua majoritatea functiilor in marile companii, inlocuind pe cat posibil fiintele umane.
Incarcarea fara fir exista de la sfasitul secolului al XIX-lea, cand Nikola Tesla a demonstrat cuplarea rezonanta magnetica, acest lucru insemnand capacitatea de a trasmite electricitate prin aer prin crearea unui camp magnetic intre doua circuite,intre doua puncte(transmitator-receptor).
In ziua de astazi vedem peste tot aceste incarcatoare wireless folosite la cat mai multe dispozitive in special la smartphone(samsung ori iphone), dar in urma cu 100 de ani aceasta tehnologie, cu toate ca era disponibila nu a fost folosita,nu a fost pusa in practica in multe aplicatii decat la cateva modele de periute de dinti electrice si anumite aparat.
Astazi,aproximativ 60% din tehnologii de incarcare wireless sunt in uz, toate proiectate pentru elimina cablurile in orice situatie din viata noastra, de la routere wireless, la incarcatoare wireless pentru gadgeturi,laptopuri ori anumite aparate de bucatarie.
In ultima perioada, incarcarea fara fir face imcursiuni in industria auto,a sanatatii pentru ca ofera promisiunea unei mobilitati sporite si progrese care ar putea permite dispozitivelor sa fie incarcate la o distanta cat mai mare de pana la cativa metrii de incarcatorul fizic.
Este daunatoare incarcarea wireless pentru telefon?
Odata cu aparitia incarcatoarelor wireless pe piata, multi dintre utilizatorii de smartphone, fie ca este iphone ori samsung/huawei ori orice alt furnizor de gadgeturi, din comoditate ori din pura obisnuinta isi lasa telefonul pe suportul de incarcare toata ziua sau timpul in care este la birou.Va dauna acest lucru bateriei?
Odata ce Apple aduce in sfarsit incarcarea wireless nativa pentru noile iPhone, acest lucru a facuta ca tehnologia sa fie mult mai adoptata de oamenii de rand cat si de marile corporatii.
Apple a decis sa foloseasca specificatia Qi.Aceasta tehnologie este una de incarcare inductiva pentru gama de smartphon-uri iPhone 8 si iPhoneX.Samsung foloseste aceasta tehnologie pentru aproximativ 90 de modele, ceea ce il face cel mai popular de pe piata.
Incarcare wireless la masini
Volvo a anunta ca a inceput sa testeze aceasta tehnologie de incarcare fara fir pentru masinile sale in Göteborg
Compania a alocat o flota mica de modele XC40 electrice Cabonline – cel mai mare operator de taxi din regiunea nodrica care anunta ca va folosi masinile si placutele de incarcare wireless in urmatorii 3 ani pentru a vedea cat de bine functioneaza in lumea reala si care or sa fie problemele care apar pe parcursul acestui experiment.
Sistemul nu necesita ca masina sa fie conectata la o statie de incarcare prin cablu, soferii isi pot incarca masinile in locuri special amenajate, pe o platforma, iar electricitatea este transferata la acumulator prin aceasta tehnologie de incarcare inductiva, in acelasi mod cu incarcarea wireless pentru gadgeturile noastre.
Compania Volvo anunta ca sistemul pregatit de incarcare wireless este de aproximativ 4 ori mai rapid decat o incarcare cu fir de 11kW.Daca analizam insa, vedem ca este comparabil cu cele ale unui incarcator rapid DC, cu fir de 50kw, asta insemnand ca aceste modele de XC40 vor putea fi incarcate de la 20 la 80% in mai putin de o ora.
In proiectul de incarcare a masinii WiTricity, bobinele de cupru de peste 25 de centimetri in diametru permit un transfer eficient de putere pe distante de pana la 25 de centimetri.WiTricity adauga ca:condensatori buclei conducatoare,maresc cantitatea energiei care poate fi capturata si utilizata pentru a incarca o baterie.
Acest sistem este folosit si de producatorul de robotica din Japonia, Daihen Corp care a inceput sa livreze un sistem de transfer de putere fara fir bazat pe tehnologia WiTricity pentru vehicule cu ghidare automata.AGV-urile echipate cu acest sistem de incarcre se pot ridica pur si simplu intr-o zona de incarcare pentru a porni si apoi isi pot desfasura activitatea programata, cum ar fi sarcinile de lucru intr-un depozit.
„În ceea ce privește progresul și gradul de pregătire al industriei, plăcuțele de încărcare au fost livrate în volum din 2015; bolurile de încărcare/tipul prin suprafață sunt într-adevăr lansate în acest an; iar încărcarea într-o cameră este probabil încă la cel puțin un an distanță de cea comercială. Realitatea volumului – deși noile produse Energous arată că această metodă funcționează pe o rază foarte scurtă chiar acum, de exemplu, câțiva centimetri”, a spus Green.
Bazele tehnologiei
Bazele tehnologiei wireless se bazeaza pe un camp electromagnetic intre doua bobine de cupru,dar acest lucru limiteaza foarte mult distanta intre un dispozitiv si suportul de incarcare.Astfel de dispozitive au fost implementate in tehnologia folosita de Apple pentru iPhone 8 si iPhone X.
In anul 2007, profesorul de fizica de la MIT Marin Soljacic a demonstrat ca poate transfera energia electrica la o distanta de doi metri.La acea vreme, transferul de energia intre doua puncte era disponibila, era eficienta la o capacitate de doar 40% asta insemnand ca 60% din putere era pierduta in timpul transferului.Dupa ce Marin a facut acest lucru sa fie transferat 100%,si prin multe testari si retestari, tehnologia a inceput sa fie din ce in ce mai mult folosita.
Metoda de functionare
Incarcarea wireless functioneaza astfel:O antena cu bucla magnetica, tradusa din termeni tehnica ca o bobina de cupru, este utilizata pentru a crea un camp magnetic oscilant, care poate crea un curent intre una sau mai multe antene receptor/receptoare.Daca se urmareste scheme perfecta si se adauga o capacitate corespunzatoare astfel incat buclele sa rezoneze la aceeasi frecventa, cantitatea de curent indus in aceste receptoare creste.Aceasta incarcare inductiva permite transmiterea puterii la distante mai mari dintre cele doua puncte si creste eficienta.
Dimensiunea bobinei este si acesta un aspect foarte importanta cand vorbim despre transferul de putere, ori distanta de transfer.Cu cat bobina este mai mare sau cu cat sunt mai multe bobine, cu atat distanta pe care o poate parcurge este mai mare si ofera o incarcatura mai mare.
In cazul placilor de incarcare fara fir pentru smartphone, acele bobine de cupru au doar cativa centimetri in diametru,astfel telefonul trebuie sa fie la o distanta cat mai mica de baza de incarcare.
In anul 2016 au fost livrate peste 200 de milioane de dispozitive cu incarcare wireless,aproape toate dintre ele utilizand un mod inductiv.
Prima clasa de incarcatoare fara fir pentru dispozitivele mobile a aparut acum aproximativ 6 ani.A fost folosita incarcare stransa cuplata sau inductiva ce impune utilizatorilor sa plaseze un telefon intr-o pozitie exacta pe un suport ca acesta sa poata fii incarcat.
„În mintea mea, alinierea exactă pentru a încărca nu te scutește de mult efort de la doar conectarea la priză”, a spus Benjamin Freas, analist principal pentru Navigant Research.
In ziua de astazi,in anul 2022 sunt zeci de mii de incarcatoare wireless care mai de care, altele mai puternice altele mai putin puternice, dar incercati pe cat posibil sa folositi cele originale ori cele care lucreaza direct cu companiile producatoare de telefoane mobile.