Biroul de credit ajutor

Biroul de Credit este o socitate pe actiuni care are ca actionari, mai multe banci din romania, mai exact un numar de 25 banci in total.Biroul de credit a fost create in anul 2004 de bancile comerciale pentru a colecta informatii privind piata creditelor acordate clientilor.


Pentru inceput, el a functionat colectat doar informatii negre sau negative despre clienti/debitori cum ar fi:

 • restantele
 • furnizarea de informatii false
 • infractiuni in relatia cu o banca

Odata cu venirea noului an, adica in 2005, in biroul de credit au fost implementate cateva modificari cum ar fi si optiunea cu informatii pozitive despre clientii debitor.


In anul 2008, in acest birou mai intra alte 5 banci comerciale, astfel ajungand la 30 de banci participante in sistem,noua societati de credit de consum si alte doua de leasing.

Potivit Wiki, in baza de date a Biroului de Credit, numarul persoanelor indatorate in perioada 2003-2007 este de 4,8 milioane de oameni.


In anul 2009,au fost raportate ca sunt indatorati 5,7 milioane de romani, adica aproape un sfert din populatia romaniei la acea vreme.Va da-ti seama cate milioane de oameni sunt indatorate in anul 2022.

Biroul de Credit S.A este membra a Asociatiei Europene a Birourilor de Credit (ACCIS)

Obiectul de activitate al biroului se axseaza pe urmatoarele criterii:


 1. Colectarea si prelucrarea datelor privind portofoliul de clienti – persoane fizice
 2. Informatii/analize oferite participantilor in scopul:
 • identificatii si cuantificatii riscului de credit
 • cresterea calitatii creditelor
 • diminuarea riscului de frauda si protejarii creditelor

3. Stabilirea criteriilor uniforme de apreciere a clientelei

4. Consultanta financiar-bancara


Creare cont in biroul de credit

Inregistrarea in Biroul de Credit presupune introducerea mai multor informatii personale care or fi verificate de moderatori in procesul de creare a contului.Toate datele introduse de tine sunt confidentiale, dar trebuie introduse pentru a putea verifica informatiile tale oferite la banci, mai precis credibilitatea informatiilor date de tine.biroul de credit


Pentru a crea un cont in biroul de credit trebuie sa completezi urmatoarele campuri:


 • nume de utilizator –
 • adresa de email
 • cod inrolare – este asociat la CNP
 • nume
 • prenume
 • CNP
 • adresa
 • nr de telefon

 

Vezi si: Cum poti face o adresa de email in 5 minute.


Informatii regasite in contul tau din Portal

Odata ce ti-ai creat un un cont online, cu adresa de email si cu nr de telefon o sa poti sa te contectezi la baza de date a Biroul de Credit.

Doar in momentul in care ai inregistrate restante la o anumita banca ori anumit credit, o sa apari in baza de date ca “rau platnic”

Asa zisa lista cu restantieri este doar un camp care iti arata un anumit scor

Odata logat in contul tau, poti acesa aceasta “lista”, unde poti vedea scorul tau(asta daca exista) si vei putea vedea cat ai intarziat si la ce banca ai inregistrat restate.


In baza acestor restate este calculator scorul tau de credit, iar acest scor indica posibilitatea de a lua alt credit.

Ce este scorul de credit?

scor birou de credit


Scorul de credit este un instrument folosit de toate bancile in procesul de evaluare la care esti supus in vederea acordarii unui credit.Daca nu ai un punctaj bun in procesul FICO(scorul de credit), nu o sa poti face imprumuturi la nici o banca.

Acesta numar este format din trei(3) cifre,cu un barem intre 300-850 de puncte,rezultate in urma unor calcule facute de biroul de credit.Aceste puncte/cifre, calificative indica bancilor daca esti o persoana cu un potential de risc mic sau mare.

De exemplu, daca scorul tau in biroul de credit este de 300, atunci tu ca persoana fizica esti considerat cel mai slab, cel mai jos nivel si ai toate sansele ca dosarul tau de imprumut sa fie respins fara prea multe cercetari deoarece reprezinti un risc ridicat iar banca, nu doreste sa isi asume un asemenea risc cu tine.Daca ai un scor de 650, sansele tale sunt de peste 90% ca dosarul sa fie aprobat in cateva zile, asta depinde de suma solicitata.

FICO = Scorul de credit 
800 – 850 excelent
750 – 799 foarte bun
700 – 749 bun
650 – 699 mediu
600 – 649 slab
300 – 599 foarte slab

Scorul de credit este important indiferent daca vrei sa obtii un credit de la o institutie bancara sau nebancar, el avand un impact major asupra urmatoarelor:

 1. decizia de aprobare sau respingere a dosarului
 2. costurile aferente creditului(comision,dobanda,asigurare)
 3. gradul de indatorare
 4. avans in unele cazuri

Limita minima si limita maxima difera de la o institutie bancara la alta, atunci cand ceri un credit foarte mare, totul este calculat la perfectie, si daca nu esti pe o lista ca “rau platnic”, atunci scorul tauuu FICO o sa fie influentat de veniturile tale pe ultimele 6 sau 12 luni.

Cine poate accesa baza de date a biroului de credit?

 • toate institutiile bancare
 • institutiile de credit nebancare
 • societatile de asigurari
 • persoanele raportate
 • alte societati, doar daca au anumite conventii cu Biroul de credit
 • recuperatorii de creante

 

Ce este biroul de credit?

Biroul de credit este institutia care se ocupa cu colectarea informatiilor despre persoanele fizice care au accesat un credit la o banca.

Unde vad lista cu rau platnici in Biroul de Credit?

Lista cu rau platnici o regasiti in contul dvs de pe platforma biroului de credit


Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment