Cod Cor – Clasificarea ocupatiilor din Romania 2021

Cod cor sau Clasificarea Ocupatiilor din Romania

Clasificarea ocupatiilor din Romania este un document intitulat la fel(COR)(COD COR ISCO 08, care cuprinde 9 grupe majore, pe care o sa le prezint mai jos.Acest cod cor a fost actualizat in anul 2021 prin Ordinul nr 1.832/856/2011 care priveste aprobarea Clasificarii Ocupatiilor din Romania .


Cele noua grupe despre care vorbeam mai sus, sunt urmatoarele:

Grupa Majora 1 – din aceasta grupa fac parte urmatorii:


Membri ai corpului legislativ ai exectutivului, inalti conducatori ai adiministratiei publice, conducatori si functionari superiori din unitatile economico-sociale si politice.

Aceste persoane au grupa I deoarece conduc si coordoneaza aceste institutii, evalueaza si controleaza ativitatile generale ale intreprinderilor.Grupa dedicata managerilor, functionarilor publici cu statut special din diferite arme.


Grupa Majora 2

Din aceasta grupa fac parte Specialistii in diferite domenii de activitate cu ocupatii intelectuale sau stiintifice, denumiti si PROFESIONISTI.

Datorita cunostintelor acumulate in timp, ei predau in mod sistematic si aplica teorii ori concepte stiintifice ori artistice.


Nivelul 4 de instruire – studii superioare

Grupa Majora 3


In aceasta categorie sunt cuprinsi Tehnicienii, maistri si asimilatii.

Tehnicienii – maistri se ocupa de treburile importante din domeniul loc, ei indeplinesc toate sarcinile de ordinul tehnic sau similar din domeniul de cercetare si de aplicarea conceptelor stiintifice sau artistice, oarecum si metodelor operationale.


Nivelul 3 de instruire – studii medii sau postliceale

Grupa Majora 4


Cuprinde Functionarii administrativi

Functionarii administrativi sunt acele persoane pe care le gasim la ghiseuri, la secretariat in institutii – ei prelucreaza actele, organizeaza, inspecteaza documente, arhiveaza informatiile venite din diverse surse.

Nivel 2 de instruire – studii medii

Grupa Majora 5


Din grupa majora 5 fac parte lucratorii operativi in servicii si comert.

Dupa cum sunt si enumerati mai sus, persoanele care se ocupa cu furnizarea de servicii legate de diverse domenii de activitate.Furnizarea de alimente, lucratorii in companiile turistice.Persoane care vand bunuri in magazine sau marketuri, dar si in piete sau tarabe( gen ziare etc)


Nivel 2 de instruire ( studii medii)

Grupa Majora 6

Cuprinde Agricultorii si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit.

Persoanele calificate in aceste domenii se ocupa cu prelucrarea campurilor(samanare – recultare) ori cu plantarea de arbori, culegerea de fructe ori plante salbatice.

Mai sunt si cei care se ocupa cu cresterea si ingrijirea animalelor domestice, se ingrijesc de reproductia animalelor si obtinerea de produse rezultate din cresterea acestor animale, persoane ce se ocupa cu exploatarea padurilor sau cresterea pestilor in pescarii sau bazine de pescuit, in scopul de a asigura hrana din aceasta categorie pentru populatie.

Necesita studii medii( nivel 2)

Grupa Majora 7

Aceasta categorie cuprinde Mestesugarii si lucratorii calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor.

Cuprinde muncitorii care aplica cunostinte si competente specifice in domenii de construirea si intretinerea cladinirlor.Se ocupa cu ridicarea structurilor metalice, fabricarea si montarea, intretinerea diverselor utilaje sau echipamente.

Ei executa aceste lucrari manual, cu ajutorul diferitelor unelte/scule care sunt folosite doar cu scopul de a reduce din efortul fizic pentru a putea lucra pe o perioada mai indelungata.

Necesita studii medii

Grupa Majora 8 cuprinde:

Operatorii de instalatii si masini, asamblori de masini, echipamente sau alte produse.

Ei monitorizeaza si supravegheaza masini sau echipamente industriale, ori dirijeaza de la distanta prin diferite dispozitive (telecomanda etc) anumite masinarii.Lucreaza pe utilaje/masinarii,tenuri,autovehicule.Aceasta activitate desfasurata de operatorii de instalatii si masini necesita o experienta destul de mare in cunoasterea echipamentelor industriale ori agricole pe care le utilizeaza pentru a da randament maxim.

Grupa Majora 9

Grupa majora 9 cuprinde Muncitorii necalificati

Cod Cor muncitor necalificat:

Muncitorii necalificati din ultima noastra grupa (9), executa de obicei sarcini simple, de rutina, deseori grele, care implica folosirea diferitelor unelte manuale, si care depun eforturi fizice considerabile.Muncitorii necalificati sunt persoane cu studii generale(8 clase).

Pentru ca o persoana sa fie inclusa in una dintre grupele mentionate mai sus, trebuie sa obtina o diploma pe un anumit domeniu ales.

Toate calificarile sunt cuprinse in Anexa la Ordinul din 6 iulie – nr 1832/856/2011.

Pentru a putea fi inclusă în una din grupele majore 3, 4, 5, 6, 7 și 8, o persoană trebuie să obțină o calificare corespunzătoare ocupației. Calificările recunoscute sunt cuprinse în Anexa la Ordinul comun nr. 1.832/856/2011 din 6 iulie 2011

cod cor muncitor necalificat
cod cor economist
cod cor lucrator comercial
cod cor asistent manager
cod cor contabil
cod cor sofer

Legislatie utilizata in cod COR:

Ordinul 1477/1056/2020
Ordinul 635/1348/2019 
Ordinul 1943/4869/2018 
Ordinul 1635/342/2018
Ordinul 1786/5.384/2017
Ordinul 198/1.938/2017
Ordinul 936/448/2016 
Ordinul 2196/513/2015 
Ordinul 747/168/2015 
Ordinul 123/123/2015 

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor, cunoscuta ca si ISCO, din limba engleza – este o structura de clasificare emisa de OIM(Organizatia Internationala a Muncii) cu scopul de a organiza informatiile din domeniul de ocupare al fortei de munca.

Versiunea actuala, ISCO -08 a fost publicata in anul 2008 si este a 4-a in serie, primele fiind ISCO – 58, ISCO – 68 si ISCO – 88


Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment