Codul QR – Explicatie si metode de utilizare

Cu siguranta ai vazut si tu un cod QR printat undeva pe un meniu de restaurant, o cutie, sau in statia de autobus.Acest cod QR este un partrat alb negru distinctiv, cu diverse linii si forme diferite.


QR = Quick Response in limba engleza, tradus inseamna raspuns rapid.Folosit tot mai des in ultima vreme pentru a putea verifica ori instala diferite aplicatii sau site-uri.Aceste coduri QR au fost create pentru ca stocheaza o gama mare de informatii intr-un format usor si rapid de scanare.

Pentru a scana un cod QR, veti avea nevoie de un smartphone sau o tableta cu o camera si o aplicatie de scanare a codurilor QR instalate. Dupa ce ati instalat aplicatia, deschideti-o si indreptati camera dispozitivului catre codul QR pe care doriti sa il scanati. Aplicatia ar trebui sa recunoasca automat codul QR si sa afiseze informatiile pe care le contine, cum ar fi adresa URL a unui site web sau informatii de contact. Unele dispozitive, cum ar fi iPhone si dispozitivul Andriod, au scaner de coduri QR incorporat, il puteti folosi si pe acesta.


Exista cateva moduri diferite de a scana un cod QR, in functie de dispozitivul pe care il utilizati si de aplicatia pe care ati instalat-o. Iata cateva detalii suplimentare despre cum sa scanezi un cod QR:

Pe majoritatea smartphone-urilor si tabletelor, puteti scana un cod QR deschizand aplicatia pentru camera si indreptandu-l spre cod. Codul ar trebui sa fie recunoscut automat si informatiile pe care le contine ar trebui sa fie afisate pe ecran.


Unele dispozitive, cum ar fi iPhone-ul mai nou, au un scaner de coduri QR incorporat. Puteti pur si simplu sa deschideti aplicatia pentru camera si sa o indreptati catre cod. Va aparea o notificare cu informatiile continute in codul QR.

Daca dispozitivul dvs. nu are un scaner de coduri QR incorporat, puteti descarca o aplicatie de scanare a codurilor QR din App Store sau Google Play Store. Dupa ce ati instalat aplicatia, deschideti-o si indreptati camera dispozitivului catre codul QR pe care doriti sa il scanati. Aplicatia ar trebui sa recunoasca automat codul QR si sa afiseze informatiile pe care le contine.

Daca utilizati un computer, puteti scana un cod QR folosind o camera web. Descarcati un software de scanare a codurilor QR, deschideti-l si indreptati camera web catre cod. Informatiile continute in codul QR vor fi afisate pe ecranul computerului dvs.


Este important sa retineti ca nu toate codurile QR contin aceleasi informatii. Unele pot contine o adresa URL a unui site web, altele pot contine informatii de contact, iar unele pot contine alte tipuri de date, cum ar fi text simplu sau vCard.

Vedem tot mai des ca sunt folosite la reclame, la autentificare pe site-uri, la partajarea parolelor WI-FI, si cel mai recent vedem ca sunt folosit la scanarea certificatului verde.Dupa cum stiti, cei care sunteti vaccinati si aveti un certificat verde, vedeti ca in partea stanga a certificatului se afla un cod QR.


scanare cod qr


In unele tari, mai avansate, puteti plati nota de plata doar scanand QR-codul oferit pe bon.


Daca se scaneaza un cod QR se pot obtine diferite rezultate, depinde pentru ce a fost facut acest cod qr.Un cod qr se poate face pentru urmatoarele:

 • Adresa URL – Pagina de internet(URL)
 • Carte de vizita electronica
 • Orice text static
 • Email – care contine:emailul folosit la creare, subiectul din email si continutul mailului.
 • SMS – contine nr de telefon si mesajul
 • WI-FI – Numele Retelei si Parola
 • Criptomonede – se pot trimite prin scanarea unui cod
 • Facebook – afisarea directa a profilului prin scanarea acestui cod
 • PDF – dupa scanarea codului se afiseaza PDF-ul in format electronic
 • MP3 – se poate reda o melodie
 • Apps – deschide automat google play prin scanarea codului ( locul de unde poti instala acea aplicatie)
 • Poza – descarci automat o poza anume

 


Majoritatea telefoanelor mobile/gadgeturilor au capacitatea de a scana coduri QR cu camera.Nu este neaparat necesar sa instalam o aplicatie decat atunci cand aveti telefoane mobile mai vechi.

Scaneaza cod QR cu Iphone

Daca Iphone cu iOS versiune 11 sau ulterioara poate scana un cod QR direct in camera telefonului in felul urmator:

1.Deschizi aplicatie de camera

2.Verifici sa fie camera din spatele telefonului si modul sa fie Fotografie


3.Fixezi pe codul QR pe care doresti sa il scanezi si ti telefonul fix aproximativ 1-2 secunde

4.O sa apara o notificare pe ecran cu un link, apasam pe acel link pentru a ajunge la rezultatul dorit.


Atentie !!! Acest lucru necesita o conexiune la internet, asigurati-va ca sunteti conectat la o retea Wi-fi sau aveti activate datele mobile.

 

Scaneaza cod QR de pe un telefon cu Android( Samsung)

Google a introdus in anul 2018 suportul pentru coduri QR, asadar daca ai un telefon care ruleaza un Android 9 sau orice versiune ulterioara se pot scana coduri QR din Camera in felul urmator:

1.Deschideti aplicatia pentru camera

2.Verifici sa fie camera din spate in modul Fotografie (similar cu iphone)

3.Fixezi codul QR pe care doresti sa il scanezi si ti telefonul nemiscat pret de cateva secunde

4.Odata aparuta notificare pe ecran, accesati linkul( si in acest caz, este nevoie de conexiune la internet)

Cum scanezi un certificat verde covid

Scanarea unui cod QR de pe un certificat verde, se poate face simplu in cazurile in care avem telefoane performante, cum spuneam mai sus.Daca nu ai un telefon de ultima generatie, si nu iti returneaza nici o valoare atunci cand ai pus camera telefonului tau pe un certificat, urmeaza pasii urmatori:

1.Deschizi aplicatia Magazin Play

2.Cauti aplicatia Check DCC , o aplicatie oferita de Serviciul de telecomunicatii speciale (STS)

3.Instalezi aplicatia si ii oferi permisiune asupra camerei

4.Scanezi simplu si rapid orice certificat verde covid.

scanare cod qr1

Cum poti scana cu Google LENS

Daca vrei sa scanezi un cod QR cu un telefon mai vechi, si nu vrei sau nu poti sa instalezi o aplicatie de acest gen, atunci poti face cu google lens.

Atingeți pictograma lentilelor de culoare în Asistentul Google sau deschideți aplicația Google Lens.

1.Accesati google lens

2.Centrati codul QR si tineti telefonul fix pe el

3.Intrati pe linkul aparut in notificare

scanare cod qr google lens


Aplicatii pentru scanare cod QR din Magazin Play

1.QR & Barcode Scanner

2.QR & Barcode Reader

3.QR Code & Barcode Scanner

4.FREE QR Scanner – QR Code Reader, Barcode Scanner

5.QR code reader & QR code Scanner

6.QR Droid

7.QR code RW Scanner

8.QR code reader

9.QR Code Reader – Scanner Ap

10.QR & Barcode Reader – QR & Barcode Scanner – (Pro)

Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment