Circuitul apei in natura
Circuitul apei in natura este adesea predat ca un simplu circuit format din trei factori principali:
- evaporare
- condensare
- precipitatii
Desi acest lucru pare sa fie simplu si util, in realitate este un pic mai complicat.Caile si influentele apei prin ecosistemele pamantului sunt extrem de complexe.Expertii se straduiesc sa inteleaga ciclul apei de la o scara locala la una globala pentru a imbunatati capacitatea noastra de a vesti/prognoza vreme, clima si resursele de apa dar si sanatatea ecosistemului.
Care sunt cei 7 pasi din ciclul apei?
O caracteristica fundamentala a ciclului hidrologic este ca nu are inceput și nu are sfarsit. Poate fi studiat pornind de la oricare dintre urmatoarele procese: evaporare, condensare, precipitare, interceptare, infiltrare, percolare, transpiratie, scurgere și depozitare.
Ce este ciclul apei?
Apa de pe Pamant este reciclată din nou si din nou, este mereu în mișcare. Acest proces de reciclare il numim ca si ciclul apei in natura.
1. EVAPORARE – apa se evapora in aer
Soarele incalzește apa pe uscat, in rruri, lacuri și mari si o transformă in vapori de apa.
Vaporii de apa se ridică în aer.
2. CONDENSARE – Vapori de apa se condensa in norii de pe cer
Pe masura ce vaporii de apa din aer se racesc, se transforma inapoi in picaturi minuscule de apa. Aceste picaturi minuscule de apa formeaza nori.
3. PRECIPITATII – Apa din norii de ploaie
Pe masură ce cantitatea de vapori de apa din nori creste, norii devin din ce in ce mai grei. Apa cade inapoi pe pamant sub forma de ploaie sau daca este suficient de frig, lapovita ori zapada.
4. APA AJUNGE IN MARE
Pe masura ce apa de ploaie curge peste pamant inapoi catre rauri, iar marea o parte este preluata și folosita de plante. Cea mai mare parte a apei de ploaie se aduna totusi în lacuri sau rauri și curge înapoi in mare pentru ca ciclul apei sa reia, si aici vedem clicul apei in natura cum este refecut complet.
Circuitul apei in natura si pe pamant
Apa inseamna viata, si acest lucru este esential pentru o viata pe Pamant.Un pamant fara apa ar insemna un dezastru sau o moarte lenta si sigura.
In primele trei face ale sale, solide, lichide si gazoase, apa leaga impreuna partile majore ale sistemului climatic al Pamantului.Pe Terra, gasim apa peste tot, in aer in noi, oceane, lacuri,vegetari dar si in ghetari si zapada.
Pamantul este numit si Planeta Albastra deoarece asa este vazuta din spatiu, o planeta albastra pentru ca este acoperita in jur de 71% din oceane si mari.
Din acest 71% din apa totala gasita pe pamant, 96,5% se regaseste sub forma de apa sarata din mari si oceane dar si in lacuri sarate, restul este apa dulce din rauri si ghetare.
Ciclul apei arata miscarea continua a apei in atmosfera si Pamant.Este un sistem complex care include multe procese diferite.Apa in diferite faze se deplaseaza prin atmosfera, apa lichida curge pe pana, intra in pamant prin infiltrare si precloare.Apele subterane se deplaseaza in plante si se evapora din planta in atmosfera, un fel de transpiratie a plantei.Gheata si zapada solida se pot transforma in d gaz prin sublimare.Opusul acestului lucru poate avea loc atunci cand vaporii din apa devine solizi prin depunere
Cum se mentine ciclul apei in natura?
Cand este încalzita de soare, apa de la suprafata oceanelor si a corpurilor de apa dulce se evapora, formand vapori. Vaporii de apa se ridica in atmosfera, unde se condenseaza, formand nori. Apoi cade inapoi la pamânt sub formă de precipitatii. Umiditatea poate patrunde an atmosfera si direct din gheata sau zapada.
Circuitul apei in natura si schimbarile climatice
Schimbarile climatice afecteaza locul in diferite moduri, si spun asta deoarece depinde de cata apa este disponibila.Evenimentele meteorologice mai periculoase un pic, cum ar fi secetele si precipitatiile abundente, ele pot afecta resursele de apa, exact cu ce ne confruntam acum in Romania.
Lipsa rezervelor adecvate de apa, inundatiile sau calitatea degradata a apei afecteaza grav populatia dar si recoltele care sunt foarte importante pentru oameni.Stim ca acest lucru afecteaza economia, productia si utilizarea energiei, sanatatea umana care este foarte importanta, agricultura, transportul si ecosistemele naturale.