Marea wadden

Marea Wadden sau Waddezee in limba olandeza, este o zona interdiala din partea de sud-est a Marii Nordului.Are o mare diversitate biologica si est eo zona inportanta atat pentru pasarile de reproducere cat si pentru pasarile migratoare.


Unde se afla Marea Wadden?

Marea Wadden  se afla intre coasta nord-vestului Europei continentale,intre orasele mari Amsterdam(Olanda) si Bremen(Germania), formand un corp de de mica adancime cu bazine de mare si zone umede.In anul 2009, partile olandeze si germane alea Marii Wadden au fost inscrise pe Lista UNESCO, iar partea danzeza a fost adaugata la mijlocul anului 2014.


Marea Wadden se intinde de la Den Helder, in nord-vestul Tarile de jos, pe langa marile estuare alea raurilor Germaniei, pana la limita sa de nord de Skallingen in Danemarca.

Din punct de vedere istoric, regiunile de coasta au fost adesea supuse inundatiilor mari, ducand astfel la mii de morti, inclusiv inundatiile Sfatului Marcellus din 1219 si 1362.


In urma acestor fenomene care au ajutat mult la schimbarea in mod semnificativ asupa linei de coasta.Oamenii au inceput constructia a numeroase diguri si mai multe drumuri care sa ajute in stoparea inundatiilor astfel ajutand la reducerea numarului de victime spre zero(0).Aceste diguri ai fost rar depasite de inundatii in ultima perioada de tip.Acest lucru il face printre cele mai modificate habitate umane de pe planeta noastra.

Marea Wadden


Ce este special la Marea Wadden?
Valoare universală excepțională. Marea Wadden este cel mai mare sistem neîntrerupt de nisip și nămol intertidal din lume, cu procese naturale netulburate în cea mai mare parte a zonei.


In ce tara este Marea Wadden?
Marea Wadden este cel mai mare sistem de maree din lume, unde procesele naturale se desfasoara in mare parte netulburate. Se intinde de-a lungul coastelor Danemarcei, Germaniei și Tarilor de Jos.

Cat de adanca este Marea Wadden?
Are o latime între 15 și 20 de mile (20 pana la 30 km) si are o adancime de aproximativ 300 de metri in vecinatatea orașului Bergen, atingand o adancime maxima de aproximativ 700 de metri in Skagerrak.


De ce este Marea Wadden pe Google?
Aceasta mare are o diversitate biologica ridicata si este o zona importanta atat pentru pasari de reproducere  cat si pentru cele calatoare, migratoare.

Poti sa inoti in Marea Wadden?


Marea Wadden este populara pentru activitatile pe plaja, inclusiv intoul precum si privelistea si observarea pasarilor calatoare, puteti sa faceti plimbari minunate cu barca, plimbari cu bicicletele pe malul ei si drumetii in zone noroiase.Aceasta mare gazduireste peste 5.000 de specii diferite de animale si pante, cele mai impresionante sunt focile si balenele care se regasesc in aceasta mare.

Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.
Lasă un comentariu