Tot ce trebuie sa stii despre Tehnologia 5G
Ce este tehnologia 5G?
Tehnologia 5G vine de la a 5-a generatie de retea mobila dupa cele 4 retele globale wireless stiute de noi(1G,2G,3G si 4G) si este o retea noua de mare viteza care a fost proiectata sa conecteze aproape toata lumea impreuna inclusiv masinile, casele si dispozitivele mobile pana chiar si obiectele.
Tehnologia wireless 5G este menita sa ofere viteze extrem de mari de genul multi-Gbps, cu o latenta ultra scazuta si cu multa fiabilitate, capacitate extraordinara de transfer date, disponibilitate sportita si o experienta de utilizator uniforma.
Cine a inventat 5G?
Tehnologia 5G nu este detinuta de nici o persoana fizica sau juridica, ea a fost studiata si testata multi ani iar pentru a lua viata, mai multe companii din ecosistemul mobil au contribuit la punerea in functiune.
Cea mai importanta companie, care a jucat un rol extrem de important in aducerea 5g-ului a fost Qualcomm care a inventat numeroase tehnologii de baza pana la 5G si care au ajutat la formarea noii ere a vitezezi, a urmatorului “wireless speed network”.
Proiectul de parteneriat de generatia 3-a(3GGP) organizatia industriala care defineste specificatiile globale pentru tehnologiile 3G-UMTS, 4G LTE si 5G.
3GPP a ajutat in multe inventii de top precum si la aspectele designului 5G, de la interfata aeriana pana la nivelul servicii.Alti membrii 3GPP ajuta si ei prin furnizarea de infrastructura(locuri pentru montarea echipamentelor, a antenelor pe care le vedem in locuri inalte din orasele noastre, de obicei pe blocuri), altii sunt producatori de componente.
Ce tehnologii de baza formeaza 5G?
Bazele 5G sunt puse pe o metoda de modulare a unui semnal digital si care este configurat sa utilizeze mai multe canale, diferite, pentru a reduce interferenta.5G utilizeaza interfata aeriana 5G NR alaturi de principiile OFDM, iar pe langa aceasta ea foloseste tehnologii de latime de banda mai largi precum mmWare si 6GHz.
Daca este sa vorbim despre principiile de functionare a retelei 5G, ea functioneaza exact la fel ca si 4G LTE pe aceeaiasi retea mobila, dar cu toate acestea, noua interfata aeriana 5G NR este mult mai flexibila si scalabila.
Noua tehnologie vine cu latimi de banda mai largi prin extinderea utilizarii resurselor de spectru, de la sub 3GHz utilizate in 4G la 100GHz.
5G poate functiona atat in benzi inferioare(sub 6GHz) cat si in cele superioara ceea ce va aduce o capacitate foarte mare, adica mai multi Gbps dar cu o latenta mai scazuta, astfel imbunatatind performantele retelei.Un lucru foarte benfic pentru noi, deoarece o sa avem viteza de transfer foarte mare, se estimeaza ca o sa fie viteza cu mult peste cea din locuintele noastre, unde avem pana la 1GB/s viteza de download.
Conceptul de 5G nu a fost conceput doar ca un update pentru serviciile mobile, el se va extinde peste tot, si o sa cuprinda toate dispozitivele in lume dupa estimarile facute.
Ne va afecta reteaua 5G?
Reteaua de tehnologie 5G a fost conceputa pentru a face o gama foarte mare de lucruri care ne vor transforma viata in mai bine, oferindu-ne viteze foarte mari si latenta scazuta, o capacitate mult mai mare de conectivitate pentru milioane daca nu chiar miliarde de dispozitive inter-conectate si se focuseaza in special pe domeniile realitatii virtuale(VR) si inteligenta artificiala (AI).
Tehnologia 5G este conceputa pentru a face o varietate de lucruri care ne pot transforma viața, inclusiv oferindu-ne viteze de descărcare mai rapide, latență scăzută și mai multă capacitate și conectivitate pentru miliarde de dispozitive, în special în domeniile realității virtuale (VR), IoT și inteligența artificială (AI).
Niciodata, nici o retea nu a afectat populatia, sunt zeci de mii de studii facute la reteaua 5G a caror rezultate arata ca nu afecteaza deloc.Se auzeau zvonuri cum ca in jurul antenelor, iarba se usuca, frunzele cad,copacii se usuca si ei si ca sunt radiatii foarte mari.Expertii in radiatii, cu echipamente de top, au masurat radiatiile emise de o antena 5G si s-a dovedit ca aceasta nu emite radiatii daunatoare corpului uman.
Deci raspunsul final la intrebarea mai sus mentionata este : NU, reteaua 5G nu o sa ne afecteze.
Efectele tehnologiei 5G asupra economiei
Un studiu de referinta al economiei 5G a descoperit ca efectul complet ar urma sa aibe loc pe tot globul in anul 2035 sustinand o gama larga de industrii si permitand bunuri si servicii de 13 trilioane de dolari.
Simulatorul economic asupra 5G estimeaza urmatoare crestere globala:
- 13 trilioane de dolari productie economica globala
- 22.8 milioane USD din locuri de munca create
- 265 milioane USD pentru cercetare si dezvoltare 5G anual pentru urmatorii 15 ani.
Consum de date 5G
Consumul mediu de date estimat este de aproape 11GB pe luna / telefon mobil in anul 2022.Acest lucru se datoreaza cresterii explozive in ultima vreme a traficului video dar si datorita camerelor ultra performante care captureaza imagini si videoclipuri in dimensiuni foarte mari cu formate 4k si 8k.Acestea fiind stocate de multe persoane in cloud, astfel ajungand la consum foarte mare de date.
Reteaua 4G a schimbat cu mult consumul de informatii(date) in ultimul deceniu asistand la salturi extraordinare in ceea ce priveste serviciile de streaming video,partajarea locatiei in timp real,partajarea calatoriei si multe altele.
Cu reteaua 5G nu o sa mai avem intreruperi pe Youtube la nici un videoclip, toate fiind redate in formate 4k si 8k fara nici o secunda de intrerupere datorita latimii foarte mari de banda si latenta foarte mica.
Vor folosii orasele mari de tehnologia 5G?
Avem in Romania cateva orase care vor sa implementeze tehnologia 5G in toata infrastructura lor.
Aceste orase sunt:
- Bucuresti
- Cluj
- Iasi
- Timisoara
- Brasov
- Constanta
Bazele acestora este sa devina orase inteligente prin noua retea 5G, iar acest lucru este foarte important pentru ca viata oamenilor o sa fie transformata astfel oferind anumite beneficii cum ar fi retea wireless cu acoperire de 99% a intregului oras, conectivitate cu orice aplicatie a orasului si cu punctele de informare ori turistice.
Producatori de telefoane compatibile cu 5G
Dupa cum stim, cei mai importanti producatori de telefonie au implementat deja in ultimele gadgeturi tehnologia 5g cu toate ca reteaua in tara noastra nu este disponibila decat in anumite locatii.
Telefoane cu 5G pe care le puteti achizitiona sunt:
- Samsung Galaxy S20 si S21
- Iphone 11
- Huawei Mate 20X
- Xiaomi Mi Mix 3
- LG V50
- OnePlus 7Pro
In lista de mai sus am enumerat doar cateva modele de telefoane cu tehnologie 5G, pe langa acestea mai sunt zeci de modele de la producatori de top.
Cat de rapid este 5G?
Reteaua de tehnologie 5G a fost conceputa sa ofere rata de transfer pana la 20 Gbps.
Solutiiile emblematice 5G ale Qualcomm Tech este proiectat sa atinga pana la 10 Gbps in rata de varf.
Reteaua poate oferi o latenta mult mai mica care ne ofera noua utilizatorilor un raspuns mai rapid pentru o experienta generala mai uniforma.Un alt aspect important este ca nu o sa patit la fel ca si cu reteaua 4G atunci cand suntem in miscare, sa scada semnalul din cauza unei cladiri si sa avem intreruperi pe banda.Acest lucru nu o sa se mai intample datorita vitezei uimitoare care incarca un videoclip de 2 ore in aproximativ 2 secunde.
Viteza 5G = 20 Gbps