Ce este sosul Pesto si cum se face acest sos?
Acest sos este foarte cautat si folosit in bucataria europeana.
Totusi, sosul pesto provine din bucataria sacra ITALIANA, una dintre cele mai faimoase bucatarii cand vine vorba de mancare.
Istorie Sos Pesto
Este un sos 100% italian, care a fost preluat si de alte tari din lumea intrega, si folosit corect sau mai putin corect.
Originar din Genova, Italia, pesto isi are numele de la cuvantul italian “pestare” care inseamna a zdrobi.
Sute de ani, acest sos a fost facut prin tocarea si zdrobirea ingredientelor, cum ar fi usturoiul si busuiocul.
Cea mai populara varianta de sos este facuta prin zdorbirea ingredientelor intr-un blender.
In bucatarie italiana,se vorbeste ca acest sos, da rezultatele cele mai bune atunci cand este facut exact dupa gustul bucatarului.In cazul de fata, dupa gustul tau.
Asadar, adapteaza ingredientele dupa gustul tau, daca tie iti place, cu siguranta si celelalte persoane o sa il adore.
In majoritatea retetelor pentru sosul pesto gasim parmezan, dar putem folosi si Romano, care are o aroma mai puternica
Sosul are nevoie si de busuioc dar si uneori de nuci.
Daca totusi nu esti fanul nr 1 al busuiocului, care are o aroma extrem de puternica, il puteti ameliora cu frunze proaspete de spanac.
Sosul tau o sa fie verde intepator si aroma busuiocului o sa fie prezenta in continuare, dar nu la fel de intens/puternic
Ingrediente
2 căni de frunze de busuioc proaspăt, ambalate (poate subjuga jumătate din frunzele de busuioc cu spanac baby)
1/2 cană brânză Romano sau parmezan proaspăt rasă (aproximativ 2 uncii)
1/2 cană ulei de măsline extravirgin
1/3 cana nuci de pin (poate sub nuca tocata)
3 catei de usturoi, tocati (aproximativ 1 lingura)
1/4 lingurita de sare sau mai mult dupa gust
1/8 lingurita piper negru proaspat macinat sau mai mult dupa gust
Mod de preparare
1.Puneti frunzele de busuioc si nucile de pin in vasul unui robot de bucatarie/blender si invartiti de cateva ori
2.Adaugati usturoiul si parmezanul sau branza Romano si mai invartiti de cateva ori
3.Razuiti partile blenderului cu o spatula
4.In timp ce blenderul functioneaza la o viteza mai mica, adaugati ulei de masline cu jet constant.
(Acest proces, ajuta ca uleiul de masline sa emulsioneze si sa impiedice sperararea lui.)
5.Adaugati sare si piper negru proaspat macinat, exact cum spuneam mai sus, dupa gustul dumneavoastra.
PS:Se poate amesteca cu paste iar rezultatul este uimitor: Paste cu sos Pesto – sau se pune peste cartofi copti ori se intinde pe biscuiti/felii de paine prajita.
Suma pe servire
Calorii 372
% Valoare zilnica*
Grasimi totale 38g 49%
Grăsimi saturate 6g 31%
Colesterol 11 mg 4%
Sodiu 359 mg 16%
Carbohidrați totali 4g 2%
Fibre alimentare 1g 2%
zaharuri totale 0g
Proteine 6g
Vitamina C 3mg 15%
Calciu 134 mg 10%
Fier 1mg 7%
Potasiu 135 mg 3%
Sport la gatit.