Oled vs Qled – Diferente

Multe persoane se intreaba care sunt diferentele dintre Oled vs Qled asa ca astazi doresc sa vorbim despre acest lucru atunci cand vine vorba de ecrane.


Cumpararea unui televizor nou est foarte confuza in ultima perioada.Majoritatea brandurilor TV, promoveaza diverse functii care sunt deseori confuze precum:

  1. HDR
  2. ULTRA HD 4k
  3. 120 Hz
  4. HDMI sau HDMI 2.1

Dar cea mai intalnite functii in magazine sunt OLED si QLED, la prima vedere este o singura litere intre aceste doua tehnologii dar va asigur ca sunt foarte diferite intre ele.


Samsung a aparut pe piata cu televizoarele sale QLED iar gama 2022 include modelele Neo Qled cu o rezolutie 4k si 8k dar samsung nu este singurul, mai sunt si alte marci prezente cu tehnologia Qled dar si Oled precum TCL.

Pana de curand, piata a fost dominata de marca LG cu televizoare OLED care era intr-o lupta continua cu firma Sony, care a distrus topurile cu televizoarele sony bravia care ofera o claritate impecabila atat pentru filme,sport dar si pentru jocuri.


Care este diferenta dintre QLED si OLED?

Mai pe scurt, inainte sa intram in detalii, QLED si OLED se refera stric la calitatea imaginii.

OLED inseamna dioda emitatoare de lumina organica

OLED este o tehnologie fundamentala diferita de LCD


OLED este “emisiv” – adica emite lumina prin pixelii propii

QLED inseamna televizor LED cu punct cuantic


QLED este varianta a LCD-ului LED

QLED ca si LCD este transmisiv in forma sa actuala si se bazeaza pe o lumina de funal LED.


Trebuie sa tineti minte un lucru, un TV OLED nu este acelasi lucru cu un TV LCD.

LCD este tehnologia dominata in televizoarele cu ecran plat.Aceasta tehnologie este mai veche si este cu mult mai ieftina decat OLED deoarece mai multi producatori de televizoare, pot produce aceste panouri.


OLED este diferite deoarece nu foloseste o lumina de fundal LED pentru a produce lumina, in schimb, lumina este produsa de milioanele de pixeli OLED individiuali.

Ce sunt Pixeli?

Pixeli sunt acele puncte de dimensiuni extrem de mici(minuscuele) care compun imaginea.

De aceea, acesti pixeli emit lumina, motiv pentru care tehnologia este emisiva.De aceea este favorizat foarte mult OLED-ul atunci cand vorbim despre tehnologia la televizoare.


Trebuie neaparat sa stiti un lucru:toate televizoarele OLED din intreaga lume, folosesc panouri fabricate de LG Display, chiar si cele de peste ocean.

Companiile Sony si Samsung vor sa schimbe neaparat acest lucru deoarece este foarte costisitor asadar vor debuta in curand cu panouri fabricate in companie si din cate se aude primele vor fi produse de Samsung Display.


Promisiunea lor este culori si luminozitate imbunatatite in comparatie cu televizoarele OLED actuale deoarece vor folosi puncte cuantice la fel ca si televizoarele QLED.Avand in vedere calitatea imaginii promise, suntem siguri si va garantam ca o sa fie preturi destul de mari, poate chiar mai mari ca si la tv-urile OLED standard.

OledvsQled


Calitatea imaginii TV QLED variaa mai mult decat OLED

Companiile Samsung si TCL detin mai multe serii de QLED, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe si de top, iar din statistici se pare ca cele scumpe sunt mai sus in topul vanzarilor de dispozitive cu tehnologia QLED decat cele ieftine.Acest lucru se datoreaza in principal pentru ca cel mai mari imbunatari ale calitatii imaginii QLED nu au mare legatura cu punctele cuantice.

OLED are uniformitate si unghiuri de vizualizare mai bune

Televizoarele OLED au ecranul aproape perfect uniform si pastreaza o imagine impecabila din toate unghiurile, cu exceptia celor extreme adica aproape in linie cu marginea ecranului(stanga-dreapta).
Rezolutia, culoare si procesarea video dar si alti factori de calitate a imaginii sunt aceiasi si la unul si la celalalt.

Televizoarele QLED si OLED au aceeasi rezolutie 4k si ambele pot ajunge pana la 8k, nici una dintre acestea nu au alte avantaje, anumiti experti spun ca OLED ar putea oferi o nuanta de culoare imbunatatita.

Dimensiuni TV OLED

106 cm
121 cm
140 cm
165 cm
195 cm
210 cm
223 cm
246 cm

Dar aceste televizoare pot fi produse si de dimensiuni mai mari, chiar pana la 400cm.

Dimensiuni TV QLED

81 cm
109cm
127 cm
139 cm
147 cm
165 cm
190 cm
208 cm
215 cm
250 cm

Un avantaj major pe care il au televizoarele QLED fata de OLED este costul dimensiunilor standard de peste 165cm.Aceste televizoare se vand cel mai bine si nu dau semne de incetinire atunci cand vorbim despre vanzari per produs.

Ai auzit despre MICROLED?

MicroLED este o tehnologie emisiva, produsa de Samsung si de LG care este in vanzare si se face doar pe comanda special pentru persoanele cu multi bani, extrem de multi bani.

Cele mai scumpe exemplare de MicroLed sunt vandute si cu 1 milion de dolari.

Aceasta tehnologie foloseste milioane de LED-uri mici ca si pixeli.MicroLED are potentialul pnetru aceleasi niveluri de negru perfect ca si OLED fara pierderi, defapt cu pierderi 0.

Tehnologia MicroLED ofera o luminizitate mai mare decat orice alta tehnologie aparuta in momentul de fata, o gama larga de culori si nu sufera de problemele de unghi de vizualizare si uniformitate ale LCD-ului.

Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment