NFC Iphone | cum se foloseste?

NFC Iphone?Da, pana si ultimele modele de telefoane cu sistem de operare iOS precum Iphone 13, 13 Pro, Pro Max si Iphone 14 sunt telefoane din generatia a patra care accepta citirea asa-numitelor etichete NFC.Generatiile anterioare precum Iphone 11 si 12 au fost si ele capabile sa citeasca etichete NFC.


Ultimul model, Iphone 14 foloseste NFC si nu trebuie sa instalezi o aplicatie anume pentru a citi NFC deoarece ea vine preinstalata si se numeste “Scanare etichete de fundal”, asadar, prin simpla atingere/scanare a etichetei NFC se va declansa automat aplicatia care v-a citi codul NFC.Aceasta functie nu poate fi dezactivata pe Iphone 13 si Iphone 14, ramane mereu pornita.

Ce este NFC?

Pe scurt: NFC este o tehnologie wireless ce functioneaza la distanta de cativa centimetri fata de alt dispozitiv (Telefon-POS).


NFC tradus din limba engleza Near Field Communication(un fel de comunicare in camp apropiat) este un set de comunicare wireless iar dispozitivele electronice stabilesc linii radio de comunicare intre ele in ambele directii(un fel de receptor emitator si vice-versa) folosind tehnologii precum Bluetooth sau WiFi.

Cum functioneaza NFC?

Modul de functionare al NFC-ului este prin apropierea a doua dispozitive intre ele la o distanta de aproximativ 8-10cm.


NFC functioneaza prin frecventa radio sau mai bine spus Radio-Frequency Identification.Acest RFID il gasim si la iphone nfc si la samsung nfc chiar si in cardurile bancare contactless.Aceasta tehnologie este facuta special pentru plati cu cardul ori cu telefonul mobil prin asociere, acest lucru se datoreaza cip-ului RFID cu informatii care pot fi citite de POS-uri sau telefoane.

Ce functii are NFC pe telefon?

 • transfer de contacte
 • plati contactless
 • conectare telefon cu masina
 • conectare telefon cu electrocasnice
 • transfer de fisiere pe sau de pe telefon

 

Ce iphone-uri suporta NFC?

 • Iphone 6 din toate ramurile(Plus,SE etc)
 • Iphone 7
 • Iphone 8
 • Iphone X
 • Iphone XR
 • Iphone XS
 • Iphone 11
 • Iphone 12
 • Iphone 13
 • Iphone 14

Versiunile iOS cu NFC

Versiunea iOS 11 nu a putut citi etichete UID(ID unic) decat adresa URL/web stocata pe eticheta.De asemenea, nu a putut interactiona cu eticheta pentru a accesa alte functii, precum citirea contorului de scanare a etichetelor.Odata cu lansarea noilor versiuni de iOS precum 14 si 15, compania Apple a schimbat acest lucru si a adaugat si functia UID pentru a interactiona folosind metode mai avansate.


iphone nfc-1

Cum activati NFC pe Iphone

Cele mai recente modele de Iphone folosesc o functie numita Background Tag Reading(Citirea etichetelor de fundal).


Aceasta functie este pornita automat de soft, atata timp cat ecranul telefonului este pornit, iar dvs. nu trebuie sa faceti decat sa apropiati Iphone-ul de un POS sau orice sistem care emite.

Pe modelele mai vechi de Iphone trebuie sa porniti manual cititorul de etichete NFC.


Activare NFC pe Iphone (iPhone X,iPhone 8 and 8 Plus, iPhone 7 si 7 Plus)

Daca aveti unul din modelele mentionate mai sus, glisati pe ecran in sus din partea de jos pentru a deschide Panoul de control

Daca aveti IphoneX, glisati in jos din coltul din dreapta sus a ecranului.


Cautati pitograma NFC Tag Reader pentru a activa NFC.

Acum puteti utiliza NFC pentru a face plati cu telefonul sau pentru a interactiona cu alte dispozitive ori etichete.

Daca in panoul de control nu gasiti aceasta pictograma, atunci va trebui sa o adaugati din Setari.


Deschideti aplicatia de Setari

Atingeti Centru de control


iphone-nfc-control center

Cautati mai jos in meniu la sectiunea Mai multe comenzi pana gasiti NFC Tag Reader(Cititor de etichete NFC) si apasati pe Plus(+).

Derulați în jos la secțiunea Mai multe comenzi și atingeți pictograma Plus (+) de lângă Cititor de etichete NFC.

nfc la iphone

Daca ti-a placut acest articol, ne poti ajuta cu o distribuire pe una din retelele de socializare.

Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment