Enigma otiliei rezumat – de George Calinescu
Astazi doresc sa vorbim in acest articol despre un scurt rezumat la cartea Enigma Otiliei de George Calinescu.
Enigma Otiliei este un roman de top balzacian scris de autorul mai sus mentionat in anul 1938.
Rezumat Enigma Otiliei
In acest roman este vorba despre un tanar de numai 18 ani, pe nume Felix Sima, care vine in Bucuresti la unchiul sau Costache Giurgiveanu pentru a urma Facultatea de medicina.
Unchiul acestuia, o persoana mai invarsta, are o fata vitrega, care il si primeste de cum ajunge, in casa, pentru a-i face cunostinta cu membrii familiei, adica matusa Aglae, unchiul Simion dar si cu copiii acestora:Olimpia,Titi, ginerele Stanica Ratiu dar si prietenul de familie Leonida(Pascalopol).
Daca vorbim despre Otilia,fata vitrega, aceasta este destul de jucausa si ravnita de Leonida, dar si invidiata de totii membrii familiei Tulea.Printr-o scrisoare adresata pe numele Otilia Marculescu, gasita de Felix, el ajunge sa fie curios de enigma numelui Marculescu, si pana la urma descopera soarta Otiliei, care nu este cu mult diferita fata de a sa.
Otilia, aceasta fata jucausa, a ramas orfana de mica si a fost crescuta de mos Costache, tatal sau vitreg.Pascalopol a cunoscut-o pe mama Otiliei si de atunci a ramas sa ii ajute foarte mult,dar acest lucru nu a ramas ne rasplatit de fata, carii poarta o stima deosebita.
Titi, baiatul ramas corigent si care este meditat de Felix, la rugamintea lui Aglae, iar in aceste imprejurari sora sa aurica se ataseaza de tanarul nostru.Felix insa, se simte tot mai atras pe zi ce trece de Otilia, pe care o admira foarte foarte mult si cu care isi petrece tot mai mult timp, dar la mijloc este Pascalopol pe care il vede ca si un adevarat rival in lupta pentru fata.
Prin mijlocul verii, pe la inceputul lunii august, in casa apare Olimpia cel mai mare copil al Aglaei, impreuna cu concubinul sau Stanica, cu, care are si un copil.Simion nu vrea sa-si recunoasca fiica si refuza sa-i dea o casa de locuit si zestrea sa.
Stanica, prin scrisori si minciuni adresate lui Pascalopol cum ca se impusca, reuseste sa stranga ceva bani de la toti si sa-l induplece pe Simion ca mai are cateva luni de trait doar ca sa-i dea zestrea Olimpiei.
In urma unei invitatii primite de la Pascalopol, Otilia si Felix, se duc la mosia acestuia, unde profita din plin de timpul petrecut impreuna, iar la sfarsitul celor doua saptamani, revin acasa.
Intre timp, fiul Olimpiei si al lui Stanica, Aurel Ratiu, moare, iar tatal sau ii public in ziarul local decesul, amintind astfel tuturor rudelor, totul ca sa obina cat mai multi bani.Stanica este foarte interesat de averea lui mos Costache si ii aduce un medica acasa, pentru a-i spune ca esti bolnav, dar planul sau este descoperit de Pascalopol, care il si avertizeaza imedian pe mosul nostru.
Cateva citate din cartea Enigma Otiliei rezumat
O cunosc pe Otilia de când era mica si pot spune ca a crescut sub ochii mei. Daca Dumnezeu mi-ar fi dat libertatea sa-mi fac femeia cum vreau eu, as fi facut-o ca pe domnisoara Otilia. O iubesc si eu in felul meu, scumpe domnule Felix, pe Otilia, si poate ca nu ma insel când iti afirm ca si ea ma iubestepe mine. Nici nu e greu, fiindca un dezamagit ca mine e un om fara pretentii. Eu nu i-am cerut niciodata nimic domnisoarei Otilia
Tot ce visase împreună cu ea se spulberase, fusese numai o minciună. Visul ăsta trebuia alungat o dată pentru totdeauna. Otilia nu era poate ce spuneau ceilalţi, dar nici ceea ce crezuse el.
Otilia se rotunjise puţin la faţă, aşa încât forma osoasă a capului ieşea şi mai bine în evidenţă, devenise mai lucioasă, mai feminină, fără să‑şi piardă aerul copilăresc. Ochii îi erau mai ardenţi şi, în genere, ţinuta ei mai sigură. În vorba şi gesticulaţia ei se citea o stăpânire deplină, o maturitate enigmatică. […] Nimic în purtarea Otiliei nu era agresiv sau arogant, gesturile şi cuvintele ei erau pline de graţie, însă totul respira prea multă inteligenţă. Otilia trăia cum cânta la pian, zguduitor şi delicat, într‑un tumult de pasiuni, notate precis pe hârtie, stăpânite şi justificate. Otilia părea că «ştie multe» şi intimida pe bărbat, iritând pe femei, care în genere duşmănesc pe orice femeie independentă faţă de bărbat.