Cum sa dormi 8 ore in 4 ore
Cum sa dormi 8 ore in 4 ore este un fenomen pe care cu totii il dorim.Majoritatea adultilor au nevoie 8 ore de somn pe noapte pentru o bunastare fizica, pe cand copii si adolescentii au nevoie de mai mult somn, in jur de 10-12 ore pentru dezvoltare.
Sa dormi o noapte intreaga, nu numai ca te face sa te simti foate bine, dar iti si imbunatateste performanta fizica si mentala dar si sanatatea, in general.
Prescolarii trebuie sa doarma in jur de 10-13 ore pe noate, elevii de scoala pana la 12 ore iar adolescentii intre 8 si 10 ore/noapte.
Multe persoana se intreaba si cauta cum sa dormi 8 ore in 4 ore, un fel de “mintire” a corpului, astfel incat sa petreaca mai putin timp in pat dar sa fie foarte fresh si productiv.Acest lucru este posibil dar si imposibil.
Calitatea somnului joaca un rol destul de important in viata noastra, determinand cat de odihnit esti atunci cand te trezesti.Imbunatatirea calitatii somnului poate reduce numarul de ore petrecute in pat.
Atunci cand incerci sa reduci orele de somn, o sa reusesti la inceput dar cu timpul, lipsa lui, te va ajunge din urma ajungand la extaz si o sa dormi mai mult deoarece somnul este important iar nr de ore reduse este daunator sanatatii si performantei mintale a corpului uman.
Mai jos o sa explic ce se intampla daca reducem numarul orelor de somn si de ce nu este posibil sa dormim doar 4 ore pe noapte pentru o perioada mai lunga de timp.
Cum sa dormi 8 ore in 4 ore, dar este sanatos?
Majoritatea oamenilor dorm 8 ore pe noapte deoarece, 4 ore de somn nu sunt suficiente pentru a te trezi plin de energie si cu o atentie sporita, ochi limpezi si deschisi larg, indiferent cat de bine ai dormi.
Gasim pe internet tot felul de mit-uri cum sa dormi 8 ore in 4 ore dar nu exista momentan nici o dovada studiat ca organismul se adapteaza si lucreaza in parametrii normali dupa doar 4 ore de somn, si aici vorbim despre perioada indelungata.
Sportivii de obicei dorm in mod regulat mai multe ore de somn decat celelalt persoane pentru a permite corpului sa se regenereze dupa anumitul efort depus.
Studiile arata ca daca incercam sa dormim doar cateva ore pe noapte, acest lucru nu face decat sa accelereze procesul de imbatranire a corpului nostru.
Atunci cand dormi mai putin de 6-7 ore intr-o noapte pentru o perioada mai lunga de timp, poti dezvoltat complicatii precum:
- depresie
- obezitatea
- hipertensiune
- anxietate
- diabet
- apnee obstructiva de somn
Ce este somnul polifazic?
Somnul polifazic se refera la dormitul de mai multe ori pe zi, intr-o perioada de 24 de ori, adica sa ai 5-6 somnuri de 1-2 ore intr-un interval de 24.
Somnul plifazic are mai multe etape, una dintre cele mai comune programe presupune sa faceti cate un pui de somn de 20 de minute, dar atentie, la distanta egala pe parcursul unei zile pana ajungi la 3-4 ore pe zi.
Multe persoane sustin ca somnul polifazic va permite sa dormiti mai eficient si sa obtineti aceasi cantitate de odihna in mai putine ore.Momentan nu exista dovezi care sustin ca acest somn polifazic este benefic asupa sanatatii corpului tau.
Privarea de somn in cadrul acestui program polifazic are cu siguranta consecinte negative asupra sanatatii ca si alte forme de privare de somn.Sfatul meu este sa nu neglijati somnul de nici un fel si lasati corpul sa se incarce la fel ca si telefonul, pentru ca el stie cel mai bine cand trebuie sa se trezeasca.
Cu totii sunteti obositi in timpul saptamanii si dorim un somn mai lung, dar din pacate acest lucru este foarte greu din cauza programului de munca, asadar incercati pe cat de mult puteti sa dormiti in weekend cat mai mult posibil.
Cum sa dormi 8 ore in 4 ore si sa ai mai multa energie
Pentru a acumula mai multa energie urmareste ce scrie mai jos:
Fa exercitii usoare pentru a stimula fluxul de sange catre creier, acest lucru te face sa te simti mai treaz.Nu forta nota cu exercitii intense deoarece, acestea te vor face sa te simti mai obosit.
Incercati pe cat posibil sa evitati timpul petrecut in fata unui ecran, fie ca este televizor sau telefon cu o ora inainte de culcare.Ecranele emit lumina albastra care poate influenta productia de melatonina.
Eliminati televizoarele sau orice dispozitive de imagine din dormitor astfel ca poti ajuta la limitarea timpului de distragere a atentiei.
Trageti draperiile din camera astfel ca, ea sa fie intunecoasa si nu luminoasa.
Evitati luminile stralucitoare din dormitor,globuri de lumini,becuri colorate sau orice altceva ce va pot influenta somnul negativ.
Reduceti aportul de cofeina deoarece aceasta actioneaza asupra sistemului nervos central si poate reduce somnolenta.
Incercati sa mancati cat mai sanatos, deoarece o dieta sanatoasa ajuta foarte mult organismul sa functioneze normal.O dieta sanatoasa cu vitamine si minerale obtinute prin mancare rezulta o energie pe tot parcursul zilei.
Evitați alcoolul. Alcoolul are un efect sedativ care reduce activitatea sistemului nervos central și vă poate face somnolent.
Evitați lichidele înainte de culcare. Evitarea lichidelor reduce șansele de a fi nevoie să te trezești pentru a folosi baia în miezul nopții.
Încearcă să pui un pui de somn. A face somnuri scurte de 20 de minute pe parcursul zilei vă poate ajuta să vă reîncărcați fără a vă face să vă simțiți somnolent.
Petreceți timp în lumina zilei. Expunerea la lumina soarelui vă poate îmbunătăți concentrarea prin stimularea producției de serotonină.
“Datoriile de somn” se acumuleaza atunci cand incerci sa reduci timpul petrecut in pat, dormind, dar cu totii avem nopti cand nu ajungem acasa la ora 22 sa dormim, ajungand astfel sa pierdem cateva nopti intr-o luna si ajungem sa avem datorii la somn.
Nu va lasati pacaliti de modalitatea magica de crestere a energiei in timp ce scurtati programul de somn, prin consumarea de multa cafea sau cine stie ce energizante.
Efecte secundare daca nu dormi suficient
Cea mai buna idee este sa acordati o prioritate somnului, odihnei atunci cand intampinati urmatoarele reactii adverse pana cand va reveniti:
somnolenta
iritabilitate și modificari ale dispozitiei
modificari ale apetitului
cascat frecvent
productivitate si concentrare slabe
proasta luare a deciziilor
uitare
Cum functioneaza ciclul de somn
Corpul uman, conform studiilor, trece prin patru mari etape de somn pe parcursul noptii. Un ciclu dureaza aproximativ 90 de minute.In timpul unui somn de 8 ore veti parcurge fiecare etapa de 4 sau 6 ori.Iar daca va limitati doar la 4 ore de somn, veti parcurge aceste etape doar de doua ori, astfel corpul o sa iti transmita dupa ceva timp primele semne de oboseala.
Etapele somnului sunt:
1. Etapa I este cea mai usoara etapa a somnului, care dureaza intre 1 și 5 minute. In această etapa, respiratia și ritmul cardiac incetinesc, iar muschii se relaxeaza.
2. Etapa II dureaza aproximativ 30 pana la 60 de minute. Respiratia si ritmul cardiac incetinesc și mai mult, iar temperatura corpului scade.
3. A III-a etapa a somnului este cunoscută si sub numele de somn profund. Aceasta perioada, care dureaza aproximativ 20 pana la 40 de minute, este atunci cand corpul tau repara tesuturile și celulele deteriorate.
Miscarea rapida a ochilor (REM).
REM este stadiul cel mai asociat cu visarea. Primul ciclu REM dureaza aproximativ 10 minute, iar ultimul poate dura pana la 1 ora.
Asadar, evitati practica de genu: cum sa dormi 8 ore in 4 ore.
imagini:pixabay.com