Cine a inventat scoala si cand?

Scoala?

Pentru ce si de ce a fost scoala creata?Suntem 100% siguri ca aceasta intrebare si-au pus-o mii de elevi si studenti de pretutindeni.


Aceasta intrebare este foarte folosita in zilele grele, si cand zic zile grele inseamna atunci cand avem teste sau examene de final de an, capacitate ori bacalaureat, atunci ne intrebam de ce suntem supusi unor astfel de “pedepse”.Ei bine, scoala este un loc extraordinar de grozav, cu bune si cu rele, la scoala te distrezi, inveti lucruri foarte interesante pe care ai sa le folosesti in viata, dar cel mai important lucru este legaturile pe care le faci cu colegii tai, care iti devin deseori prieteni.

Stim ca testele si examenele sunt de multe ori stresante, si trebuie sa pierzi zile si nopti invatand, dar gandeste-te cat de plictisitoare ar fi viata noastra daca nu am putea invata lucruri noi sau daca nu am cunoaste persoane noi, cu care peste ani si ani o sa ne aducem aminte despre zilele frumoase din scoala.


Scolile nu sunt inventii de ultima generatie, si nu peste tot sunt scoli precum vedem in Bucuresti, Cluj, Timisoara, este posibil sa fi vazut scoli vechi, cu o singura camera, care dateaza de foarte multi ani, poate chiar sute.Totusi cele mai vechi scoli dateaza de mii de ani.

Cine a inventat scoala?

Scoala, sau educatia dateaza de la primii oameni care au locuit vreodata pe Pamant.De ce?Pentru a putea supravietui, fiecare generatie de oameni a considerat ca este necesar sa transmita mai departe, cunostintele, abilitatile, vaolori acumulate ori traditiile .De la cum au fost invatati mai demult sa vaneze, sau in epocile medievale cand ii invatau pe cei tineri, ii pregateau sa traga cu arcul, sa forjeze sabii.


Primii oameni, va dati seama ca nu aveau scoli pentur a transmite informatii, ei au educat tinerii pe baza individuala in cadrul familiei.Cu timpul, populatiile au evoluat, au crescut ca si numar si au format aceste societati.De la statul in jurul focului cu persoanele invarsta pana la scoala de astazi, asa s-a prelucrat invatatura.

Odata cu trecerea anilor, fiecare familie fiind resposabila pentru a educa copii, ei si-au dat seama ca ar fi mult mai usor si productiv sau mai bine zis eficient sa creeze un grup de adulti care la randul lor sa predea unui grup mai mai mare de copii, astfel am aflat cine a inventat scoala.

Scolile antice nu erau scoli precum cele de astazi, unde avem cateva baze de predare.Primele scoli se concentrau cel mai mult in predarea abilitatilor si transmitarea valorilor religioase, pe aceste principii functionau, mai degraba decat predarea unor discipline specifice cum avem astazi.


Scoala 

Conceptul scoala provine de la latinul schola, sau din limba greaca antica scholeion.


Scholeion – loc in care iti petreci timpul liber si unde se purtau discutii filozofice

In Statele Unite, primele scoli au aparut in cele 14 colonii originale in secolul al XVIII-lea.


Boston Latin School a fost fondata in anul 1635 si a fost prima scoala publica si este cea mai veche scoala din tara.

Primele scoli s-au concentrat pe citit si scris, dar si putina matematica.Coloniile din Noua Anglie au solicitat conducatorilor de orase sa infiinteze scoli.


Massachusetts Bay Colony a facut ca educatie de baza sa fie o cerinta in 1642.Cele mai multe dintre acele putine prime scoli, erau dedicate special pentru baieti, iar apoi dupa ani de zile au inceput si fetele sa fie primite in scoli.

Dupa revolutia din america, educatia  a devenit o prioritate extrem de importanta in SUA.Statele au inceput rapid infintarea de scoli publice.La inceput sistemele scolare nu erau uniforme si variau foarte mult de la stat la stat.

Horace Mann a facut versiune de scoala moderna, cea pe care o avem astazi.Cand el a devenit secretar al Educatiei in Massachusetts, in 1837, si-a explicat ideia despre un sistem de invatamant cu profesori profesionisti care sa predea elevilor un curriculum organizat si cu un conceput de baza.

Mann mai este numit si “parintele miscarii scolare comune


Din acest motiv, Mann este adesea numit „părintele mișcării școlare comune”.

Prin urmare, dupa pararea noastra, si ca raspuns la intrebarea: cine a inventat scoala, credem ca Mann are 90% sanse de castig.


Prima scoala din Romania?

Prima scoala romaneasca este in Brasov si se afla in interioul curtii Bisericii Sfantul Nicolae din cartierul Scheii.Primele cursuri/lectii in limba romana au avut loc in 1583.Cladirea este in momentul de fata declarata monument istoric

cine a inventat scoala


Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.Lasă un comentariu