Wi-Fi 7: Merită Să Faci Trecerea?

Următoarea Generație de Wi-Fi a Sosit – Este Mai Bună Decât Wi-Fi 6E, Dar Nu Este Nevoie Să-ți Cumperi Un Router Nou Încă.


Să vă pregătiți browserele – Wi-Fi primește o nouă actualizare foarte curând. Da, ați auzit bine: cam patru ani după debutul Wi-Fi 6 și doi ani după următorul pas, Wi-Fi 6E, Wi-Fi 7 preia ștafeta. Și ca cineva care și-a început cariera cu recenziile routerelor, sunt atât de obosit.

Bine, dar serios acum – Wi-Fi 7 ar putea să aducă o creștere de viteză chiar mai mare decât a făcut-o Wi-Fi 6E, datorită, în parte, spațiilor largi din banda de 6GHz, deschisă de 6E. Se presupune că va utiliza și alte trucuri pentru a accelera lucrurile și va aduce noi modalități de a scăpa de interferențe și de a reduce latența rețelei tale.


Vă sună cunoscut?

Probabil pentru că caracteristica lor principală, atât în Wi-Fi 6, cât și în Wi-Fi 6E, a fost capacitatea lor de a elimina interferențele și – în special în cazul lui 6E – creșterea vitezei (cu condiția să ai un dispozitiv compatibil).


Dacă nu sunteți încântați de ideea de a înlocui toate dispozitivele pentru promisiunea unei rețele stabile, vestea bună este că Wi-Fi 7 va funcționa în continuare bine cu lucrurile mai vechi pe care le dețineți. Pe măsură ce veți înlocui telefoanele, computerele și alte dispozitive wireless cu unele care suportă noul standard, anumite lucruri ar trebui să devină mult mai bune. Dacă ar trebui să cumpărați acum un router Wi-Fi 7 sau să așteptați este o altă întrebare.

wi-fi 7

Ce este Wi-Fi 7?

Poți privi Wi-Fi 7 ca pe echivalentul lui Wi-Fi 6E în raport cu Wi-Fi 6. El operează încă pe benzile de 2.4GHz, 5GHz și 6GHz, la fel ca Wi-Fi 6E, dar îmbunătățește lucrurile oferind o lățime de bandă potențială mai mare (descărcări mai rapide), conectând conexiunile pe mai multe benzi (descărcări mai rapide și mai multă stabilitate) și folosind mai multe trucuri de modulație a semnalului pentru a face față congestiei.


O parte din marketingul legat de Wi-Fi 7 se concentrează pe aducerea video-ului 8K, dar… sunt destul de sceptic aici. Chiar dacă streaming-ul 8K ar fi obișnuit, un flux 8K comprimat ar fi suficient de ușor pentru majoritatea routerelor moderne.

Wi-Fi 7 va fi cu adevărat mai rapid?

Da, va fi. Conform Intel, un laptop „tipic” cu Wi-Fi 7 ar putea atinge un „maximum potențial” de aproape 5.8 Gbps – este teoretic, dar chiar și atingerea jumătate din această cifră ar fi extravagant pentru majoritatea oamenilor.


Ceea ce îl face mai rapid în cea mai mare parte este lățimea de bandă a canalului, sau dimensiunea „conductei” prin care sunt împinși datele. Wi-Fi 7 dublează lățimea maximă a canalului la 320MHz, în comparație cu 160MHz pe care le-ai putea obține pe routerele Wi-Fi 5, 6 și 6E mai bune. Este o conductă mai mare și încap mai multe date. E destul de simplu, deși doar banda de 6GHz suportă acele canale mari – nu există suficient spațiu pe banda de 5GHz.

Noua specificație suportă și combinarea benzilor într-o singură conexiune cu o funcție numită Multi-Link Operation (MLO). Ca exercițiu aproximativ, asta înseamnă că dacă poți descărca un fișier cu, să spunem, 1Gbps pe banda de 6GHz și 700Mbps pe banda de 5GHz, combinând cele două ar putea ajunge până la 1.7Gbps. De asemenea, înseamnă că dacă una dintre acele conexiuni se oprește dintr-un motiv oarecare, dispozitivul tău poate trece automat pe cealaltă conexiune. Cât de bine funcționează aceasta în practică rămâne de văzut când vom avea ocazia să testăm routerele și dispozitivele Wi-Fi 7 împreună.


Wi-Fi 7 dublează, de asemenea, numărul de fluxuri spațiale MU-MIMO: fluxuri simultane către și de la alte dispozitive. Wi-Fi 6 suportă 8 x 8 MU-MIMO, ceea ce înseamnă că un router cu opt antene poate comunica cu opt dispozitive (sau un dispozitiv cu opt antene) și poate transmite până la opt fluxuri simultane către fiecare dispozitiv. Pentru Wi-Fi 7, este 16 x 16, dar nu vă entuziasmați prea tare. Routerele Wi-Fi 6E de uz casnic, chiar cele scumpe, cum ar fi Netgear Nighthawk RAXE500, oferă în general 4 x 4 MU-MIMO, în ciuda capacității standardului 6E de a face mai mult. Este, de asemenea, dificil să găsești telefoane, laptopuri și alte dispozitive cu Wi-Fi care să facă mai mult de 2 x 2 MU-MIMO.

wifi 7 mobil


Va face WiFi 7 casa mea inteligentă mai fiabilă?

Casa inteligentă s-a îmbunătățit de-a lungul anilor, dar dispozitivele pot fi încă lente sau chiar nepotrivite într-un mediu wireless aglomerat. În specificația Wi-Fi 7 sunt incluse funcții care pot ajuta în acest sens pe viitor.

Când voi putea folosi Wi-Fi 7 pe dispozitivele mele?

După cum am menționat mai sus, acum poți cumpăra routere WiFi 7. Dar nu ar trebui să te grăbești să cumperi unul – doar câteva dispozitive pot susține acest standard, care, repet, nici măcar nu este oficial finalizat încă.

Cu toate acestea, cipurile sunt deja disponibile. Chipsetul mobil wireless FastConnect 7800 de la Qualcomm a fost lansat în 2022 și este deja prezent în unele telefoane, cum ar fi Samsung Galaxy S23 Ultra, deși Samsung ar trebui să activeze Wi-Fi 7 pentru ca acele telefoane să-l susțină.

De asemenea, vei găsi compatibilitate Wi-Fi 7 în laptopul Acer Swift Edge de 16 inch, iar placa de rețea Wi-Fi 7 BE200 de la Intel urmează să fie lansată înainte de sfârșitul anului 2023. Alte computere care susțin acest standard ar trebui să înceapă să apară în următorul an din partea celorlalți producători mari.


wi-fi 7

Via:TheVerge.com


Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment