Cum sa cresti mosmonul acasa si care sunt beneficiile oferite
Mosmonul este un copac sau arbust mic din familia trandafirilor. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de „nedrul cu bratele deschise” sau „nedrul comun”, iar numele sau stiintific este Mespilus germanica. Arborele este originar din vestul Asiei si sudul Europei si este cultivat pentru fructele sale comestibile, care sunt similare ca aspect cu un mar mic, maro. Fructul este consumat de obicei cand este prea copt si s-a inmuiat si are o aroma unica, usor fermentata. Arborii de nespar sunt rezistenti si pot tolera o gama larga de conditii de sol, dar prefera solul bine drenat, neutru pana la usor acid, intr-o locatie insorita.
Mosmon = Nesol
Cum sa cresti Mosmonul acasa?
Pentru ca creste mosmoni acasa trebuie sa urmezi etapele de plantare, udare, tundere, fertilizare dar si procesul de combatere a daunatorilor si a bolilor
Plantare
Mosmonii pot fi plantati primavara sau toamna. Alegeti o locatie insorita, cu un sol bine drenat, neutru pana la usor acid. Sapa o gaura care este de doua ori mai lata decat globul de radacina si la fel de adanca. Scoateti copacul din recipient si slabiti orice radacini incurcate. Puneti copacul in gaura si umpleti cu pamant, asigurandu-va ca eliminati orice punga de aer. Uda copacul bine.
Udare
copacii de nesplin au nevoie de udare regulata, mai ales in primul an dupa plantare. In perioadele de seceta, udati copacul o data sau de doua ori pe saptamana, oferind suficienta apa pentru a mentine solul umed constant. Dupa primul an, udati copacul mai rar, dar asigurati-va ca primeste suficienta apa pentru a mentine o crestere sanatoasa.
Tunderea
copacii de nedis trebuie taiati la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii. Indepartati toate ramurile moarte, bolnave sau deteriorate. De asemenea, indepartati orice ramuri care cresc prea aproape de pamant sau care se incruciseaza peste alte ramuri.
Fertilizare
copacii de nesplin nu necesita fertilizare grea. Este suficient un ingrasamant echilibrat cu cantitati egale de azot, fosfor si potasiu aplicat primavara.
Combaterea daunatorilor si a bolilor
copacii de nedis nu sunt relativ lipsiti de daunatori si boli, dar pot fi afectati de focul si crusta. Pentru a preveni aceste boli, mentineti copacul sanatos, oferind ingrijire adecvata si indepartand cu promptitudine orice ramuri afectate.
Recoltarea
Fructele de nesol sunt gata de recoltat cand sunt maro si usor moi, de obicei intre octombrie si decembrie.
Nota: copacii de nespol sunt auto-incompatibili, inseamna ca cel putin 2 soiuri diferite trebuie sa fie plantate in apropiere pentru productia de fructe.
Boli si daunatori ai mosmonului?
Arborii de nespar sunt relativ rezistenti la boli si daunatori, dar pot fi totusi afectati de anumite probleme.
Foc neclar
aceasta boala bacteriana face ca frunzele sa se ofileasca, sa se innegreasca si sa moara. De asemenea, poate afecta fructele si ramurile, facandu-le sa devina negre si sa moara. Pentru a preveni incendiul, mentineti copacul sanatos, oferind ingrijire adecvata si taind imediat toate ramurile afectate.
Crusta
Aceasta boala fungica face ca frunzele sa dezvolte pete intunecate, catifelate. De asemenea, poate afecta fructele, determinandu-le sa dezvolte leziuni cu scabie. Pentru a preveni crusta, mentineti copacul sanatos, oferind ingrijire adecvata si aplicand un fungicid primavara.
Fortator de mosmon
Forta de nesol este o molie mica care isi depune ouale pe scoarta copacului. Larvele au patruns in lemn, provocand deteriorarea ramurilor si a trunchiului. Pentru a preveni deteriorarea fortei de nesol, mentineti copacul sanatos, oferind ingrijire adecvata si indepartand cu promptitudine orice ramuri afectate.
Afidele
Aceste insecte mici sug seva din frunzele si tulpinile copacului, provocand ondularea si decolorarea frunzelor. Pentru a controla afidele, folositi sapun insecticid sau un jet puternic de apa pentru a le arunca de pe copac.
Acarienii de paianjen
Aceste insecte mici, asemanatoare paianjenului, pot provoca daune frunzelor, lasandu-le cu un aspect sclipit sau bronzat. Pentru a controla acarienii de paianjen, utilizati un sapun acaricid sau insecticid.
Este intotdeauna o idee buna sa fii cu ochii pe copac si sa-l inspectezi in mod regulat pentru orice semne de boala sau infestare cu daunatori. Daca observati probleme, luati masuri imediat pentru a preveni raspandirea acestora.
Beneficii Mosmon
Fructul de nespan, cunoscut si sub denumirea de „nedrul cu bratele deschise” sau „mosmonul comun”, are mai multe beneficii potentiale pentru sanatate. Iata cateva:
Bogat in antioxidanti
Fructul nesol este bogat in antioxidanti, despre care se stie ca protejeaza organismul de daunele cauzate de radicalii liberi si pot ajuta la scaderea riscului de boli cronice.
Bogat in vitamina C
Fructul de nesol este o sursa buna de vitamina C, care este esentiala pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos si pentru promovarea cresterii si reparatiei tesuturilor din organism.
Scadea tensiunea arteriala
Fructele de nesol pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale, prevenind formarea cheagurilor in vasele de sange si relaxand vasele de sange.
Imbunatateste digestia
Fructele de nesol sunt bogate in fibre alimentare, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la prevenirea constipatiei.
Ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii
Fructul nesol are un continut ridicat de vitamina C, despre care se stie ca ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii prin promovarea productiei de colagen, o proteina care confera pielii elasticitatea sa.
Poate ajuta la gestionarea greutatii
Fructul de nesol are un continut scazut de calorii si bogat in fibre, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutatii.
Pregatire teren pentru plantarea Mosmonului
Pregatirea terenului pentru copacii de neplin este un pas important in asigurarea cresterii si dezvoltarii cu succes a acestora.
Alegerea amplasamentului
copacii de nesol prefera soarele plin si solul bine drenat. Alegeti o locatie care primeste cel putin 6 ore de lumina solara directa pe zi si are un sol bine drenat, neutru pana la usor acid.
Pregatirea solului
copacii de nesol pot tolera o gama larga de tipuri de sol, dar prefera solul bine drenat, neutru pana la usor acid. Testati pH-ul solului si ajustati-l daca este necesar. Daca solul este argilos greu sau prost drenat, luati in considerare modificarea lui cu materii organice, cum ar fi compost sau gunoi de grajd bine putrezit.
Indepartati buruienile si resturile
curatati zona in care intentionati sa plantati copacul de nesol de orice buruieni si resturi. Indepartati orice roci sau radacini mari care pot impiedica cresterea copacului.
Sapa gaura
Sapa o gaura care este de doua ori mai lata decat globul de radacina si la fel de adanca. Gaura ar trebui sa fie suficient de adanca pentru a acoperi radacinile si baza trunchiului copacului.
Adaugati ingrasamant
Amestecati un ingrasamant echilibrat cu cantitati egale de azot, fosfor si potasiu in solul de umplere.
Udati zona
Udati bine zona inainte de a planta copacul. Acest lucru va ajuta la asezarea solului si va usura plantarea copacului.
Plantare
Plantati copacul de nesol in gaura pregatita, asigurandu-va ca eliminati orice punga de aer. Umpleti gaura cu pamant si tamponati-o usor. Uda copacul bine dupa plantare.
Mulcire
Intindeti un strat de 2 inci de mulci organic, cum ar fi coaja maruntita sau frunzele, in jurul copacului pentru a ajuta la retinerea umiditatii si la suprimarea buruienilor.
Urmand acesti pasi, vei fi pregatit terenul pentru copacul tau de neplin, oferindu-i cea mai buna sansa pentru un inceput si o crestere sanatoasa.
Timpul de crestere a Mosmonului
Pomii de nesol pot dura cativa ani sa ajunga la maturitate si sa inceapa sa produca fructe.
Germinare
Semintele de nesol germineaza in 1-3 luni.
Rasad
Rasadurile de nesol vor fi gata sa fie transplantate dupa 3-4 luni.
Arbore tanar
copacii de nesol vor atinge aproximativ 3-4 picioare in inaltime in primii trei ani si vor incepe sa dea roade dupa 3-4 ani.
Maturitate
Pomii de nesplin vor atinge maturitatea deplina si vor ajunge la stadiul de fructificare maxim dupa aproximativ 8-10 ani.
Productia de fructe
pomii de nespol vor incepe sa dea roade in 3-4 ani si vor atinge varful de productie dupa 8-10 ani.
Este demn de remarcat faptul ca acestea sunt linii directoare generale si intervalele de timp pot varia in functie de conditiile de crestere, cum ar fi clima, solul si ingrijirea oferita. Unii pomi fructiferi vor da roade in 3-4 ani, in timp ce altii pot dura pana la 10 ani sau mai mult. Ingrijirea adecvata, inclusiv udarea regulata, fertilizarea, taierea si gestionarea daunatorilor si a bolilor, va va ajuta sa va asigurati ca copacul dvs. de nesol ajunge la maturitate si incepe sa produca fructe cat mai repede posibil.
De ce sa cresti Mosmonul acasa?
De ce sa cresti mosmonul?
Exista mai multe motive pentru care cineva ar putea alege sa creasca copaci de neplin.
Fructe unice
Fructul nesol nu se gaseste in mod obisnuit in magazinele alimentare, asa ca cultivarea proprie poate oferi un fruct unic si neobisnuit pentru consum, conservare si gatit.
Arborele ornamental
Arborii de nespal au un obicei frumos, raspandit si deschis, cu frunze lucioase si flori delicate, care ii fac un plus atractiv pentru peisaj.
Intretinere redusa
pomii de nesol au o intretinere relativ redusa si usor de cultivat, ceea ce ii face o alegere buna pentru cei care doresc sa cultive pomi fructiferi, dar este posibil sa nu aiba mult timp sau experienta.
Rezistenta la frig
copacii de nesol sunt rezistenti la frig si pot tolera temperaturi de pana la -20°F
Prietenos cu polenizatorii
copacii de nespol sunt prietenosi cu polenizatorii si produc o cantitate mare de nectar, care poate atrage albinele si alti polenizatori in gradina ta.
Beneficii pentru sanatate
Fructul de nesol este bogat in antioxidanti, vitamina C, fibre alimentare si alti nutrienti benefici care pot promova sanatatea generala.
Durata lunga de viata
copacii de nesol pot trai multe decenii si pot produce fructe pentru o perioada lunga de timp.
Versatilitate
Fructele de nesol pot fi consumate proaspete, gatite sau transformate in gemuri si jeleuri, care pot fi savurate luni sau chiar ani.
Mosmonul: recoltare si utilizare
Nesolul este un fruct unic si aromat, care este de obicei recoltat la sfarsitul toamnei sau la inceputul iernii.
Recoltarea
Fructele de nesol sunt de obicei recoltate atunci cand s-au inmuiat si sunt usor sifonate, de obicei la sfarsitul toamnei sau la inceputul iernii. Fructele trebuie culese manual si rasucite usor de pe copac. Evitati invinetirea fructului, deoarece nu se va pastra la fel de bine daca este deteriorat.
Maturare
Fructele de mosmon nu sunt comestibile pana cand nu au fost lasate sa se inmoaie, proces numit „bletting”. Acest lucru are loc de obicei pe o perioada de cateva saptamani, dupa care fructele vor fi moi si vor avea o aroma dulce si bogata.
Mancare
Odata ce fructele s-au inmuiat, pot fi consumate proaspete, dar sunt adesea gatite in placinte, tarte si gemuri. Fructul poate fi folosit si pentru a face un jeleu delicios.
Depozitare
Fructele de nesol pot fi pastrate cateva saptamani intr-un loc racoros si uscat. De asemenea, pot fi congelate pentru utilizare ulterioara.
Conservare
Fructele de nesol pot fi uscate, conservate sau transformate in conserve. Fructul poate fi folosit si pentru a face vin.
Mosmonul Japonez
Mosmonul japonez, cunoscut si sub numele de loquat, este un arbore fructifer care este originar din China, dar este cultivat si in Japonia, Coreea si alte parti ale Asiei. Arborele produce fructe mici, rotunde sau in forma de para, de culoare galbena sau portocalie si cu o pulpa dulce si suculenta. Nepusele japoneze sunt considerate o delicatesa in Japonia si sunt adesea consumate proaspete sau folosite pentru a face gemuri, jeleuri si alte conserve.
Arborele japonez este de dimensiuni mici pana la mijlocii si poate creste pana la 20-30 de picioare inaltime. Arborele are frunze lucioase, de culoare verde inchis si primavara produce ciorchini de flori albe sau roz. Arborele este rezistent la frig si poate tolera temperaturi de pana la -12°C.
Arborii japonezi pot fi cultivati intr-o varietate de tipuri de sol si prefera soarele plin la umbra partiala. Au nevoie de sol bine drenat si udare regulata pentru a creste bine. Arborele este, de asemenea, relativ lipsit de daunatori si boli, dar poate fi afectat de daunatori, cum ar fi insecte solzi, coligari si afidele.
In general, malul japonez este un pom fructifer delicios si atractiv, care se potriveste bine unei varietati de clime si tipuri de sol. Cu o ingrijire adecvata, poate oferi o recolta bogata de fructe dulci si suculente.
Mosmonul este unul dintre frunctele mele preferate, daca si tie iti place aceste fruncte, poti lasa un comentariu.