Ce inseamna Market cap?

Definitie Market Cap


Market cap vine de la Market Capitalization, in limba engleza, sau capitalizare bursiera ori capitalizarea pietei in limba romana, pentru o moneda virtuala precum Bitcoin, Etherium si asa mai departe.Este valoarea totala a tuturor monedele care au fost extrase.

Calculul se face in felul urmator:


Se inmulteste nr de monede in circulatie cu pretul curent al unei singure monede.

Capitalizare bursiera este exprimata in dolari si reprezinta valoarea totala a tuturor actiunilor unei croptomonede sau al unei companii(a tuturor monedelor extrase).


Cea mai mare capitalizare de piata in momentul actual il detine dupa cum toti stim, Bitcoin, cu mult in fata celorlalte monede de pe piata cripto,dar cine stie, aceasta piata este intr-o continua schimbare si nu va dura mult pana cand o sa se intample ceva spectaculos.

Bitcoin este una dintre cele mai sigure criptomonede in acest moment, area si ea o volalitate oarecum mare, dar ramane una dintre cele mai stabile monede.La fel cum o corabie de dimensiuni mari sau transporter pe mare, poate naviga in siguranta si pe vreme urata sau furtuna pe mare, la fel si o criptomoneda cu un capital de piata mare precum Bitcoin este cel mai probabil sa fie o mai investitie stabila decat o moneda cu capital mic, care, cu siguranta are o volalitate mult mai mare unde poti genera venituri/castiguri impresionante dar si pierderi la fel de mari de pe urma monedelor mici.

 


Este importanta capitalizarea pietei(Market Cap)?

Desigur, pretul este o modalitate de a masura valoarea unei criptomonede, investitorii in cripto, folosesc capitalizarea pietei pentru a compara valoarea intre cripto-monede.


market cap


Hai sa va explic si printr-un exemplu:


O criptomoneda numita “TestCripto” are 500.000 de monede puse in circulatie, fiecare moneda, valoreaza 1 dolar, valoarea sa de piata este de 500.000 de dolari

O criptomoneda numita “CriptoTester” are 200.000 de monede in circulatie, fiecare moneda, valoreaza 2 dolari, valoarea sa de piata este de 400.000 de dolari


Cu toate ca moneda TestCripto are 500.000 de monede in circulatie si datorita faptului ca valoreaza doar un dolar, valoarea de piata este mai mare fata de criptomoneda 2 CriptoTester deoarece are mai multe monede pune in circulatie.

Asadar, exact cum spuneam mai sus, este important de retinut faptul ca, capitalizarea de piata a majoritatea monedelor virtuale poate varia drastic din cauza volalitatii lor.

Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.Lasă un comentariu