Ce inseamna inteligenta artificiala

Inteligenta artificiala, prescurtata AI, provenita din limba engleza Arificial Intelligence este capacitatea unui computer digital sau al unui robot controlat de acel computer pentru a indeplini sarcini similare cu o fiinta umana.Acest proces este frecvent aplicat proiectului de dezvoltare a sistemeleor cu procese intelectuale, cu capacitati generale exact ca si ale oamenilor.


Un computer programat ca si un robot cu inteligenta artificiala are:

 • capacitatea de a rationa
 • de a descoperi sens
 • de a invata din experienta trecuta
 • de a perfectiona in permanenta.

Inca din anii 1940-1941 s-a demonstrat ca calculatoarele pot fi programate sa indeplineasca sarcini complexe, sarcini pe care un om normal nu le poate face oricat de inteligent ar fi, indiferent de IQ, ca si exemple:calcule automate in matematica, un calculator poate afisa un rezulat la o inmultire de trilioane de numere instant pe cand un om nu va putea face asta niciodata, sau teoreme matematice ori jocul sah vs un calculator.


inteligenta artificiala


Totusi, in ciuda oricarui progres de viteza si performanta a unui computer si capacitatea de memorie care este intr-o continua crestere, nu exista inca programe care sa se potriveasca cu flexibilitatea umana.Adica un calculator lucreaza exact cum este programat, nu isi poate schimba radical decizia in caz de urgenta sau diferite probleme aparute pe timpul desfasurarii activitatilor.


Ce este inteligenta?

Toate lucrurile pe care le facem zi de zi sunt datorita inteligentei noastra.Asadar, cu cat suntem mai inteligenti cu atat ne putem adapta mai usor la orice sitatie neprevazuta din viata noastra,o astfel de inteligenta este si la animale ori insecte, nu stiu daca ai vazut vreodata, un cal, verifica intotdeauna inainte sa bea apa,sau o pisica, asteapta un porumbel si incearca nonstop sa il prinda pana gaseste o solutie, chiar daca cercetatorii spun ca nu sunt foarte inteligente, eu cred ca da.

Psihologii, in general nu caracterizeaza inteligenta umana doar printr-o singura trasatura, ci prin combinarea mai multor abilitati cum ar fi:viteaza,reactia,imaginea visuala si multe altele.Cercetarile in inteligenta artificiala(AI) s-au concentrat in principal pe urmatoarele componente:

 1. invatarea
 2. rezolvarea problemelor
 3. perceptia
 4. rationamentul
 5. limbajul

Nu stiu daca ai observat ori nu, cercetatorii in AI evita pe cat posibil sa implementeze in acesti roboti, inteligenta emotionala pentru ca, la cum spunea mai sus, ei invata din greseli,  nu le mai repeta si pot ajunge de necontrolat.Nu stiu daca ati vazut ori nu filmul Eu, Robotul, cu WILL SMITH, ei bine, acolo in film, robotii nu mai pot fi controlati din cauza ca au fost programati din punct de vedere emotional cu inteligenta emotionala.


Metode si obiective in Inteligenta Artificiala

Cercetarea AI urmeaza doua metode distincte si intr-o oarecare masura concurente

 • abordadea simbolica(sau de sus in jos)
 • abordarea conectionista(de jos in sus)

Abordadea de sus in jos urmareste sa reproduca inteligenta analizand cognitia independenta de structura biologica a creierului, in ceea ce priveste procesarea simbolurilor, de acolo vine si eticheta simbolistica.


Abordarea de jos in sus implica crearea de retele neuronale artificiale, in imitarea unui creier – de acolo vine eticheta de conexionist, adica de conexiuni, locul de unde se dau toate comenzile.

Ativitatile neuronale sunt baza pe abordari de jos in sus, in timp ce descrierile simbolice sunt abordari de sus in jos.


Exemple:

O abordare de sus in jos implica scriere unui program de calculator care compara fiecare litera cu descrieri geometrice


O abordare de jos in sus implica antrenarea unei retele neuronale artificiale prin prezentarea scrisorilor catre acesta una cate una.

Este puternica inteligenta artificiala?

AI se afla intr-o serie de succes continuu, peste 10 ani, cei mai bine platiti oameni din lume or sa fie, cei care pot programa artificial.Pana in momentul de fata, inteligenta artificiala care urmareste sa dubleze abilitatile intelectuale umane – ramane la nivel de poveste.Pretentiile exagerate de succes in diverse articole de presa i-au afectat putin cate putin reputatia.

Zeci de ani de cercetare in AI nu au reusit sa produca nici o dovada ferca ca un sistem de simboluri poate manifesta niveluri umane de inteligenta generala.Momentan, cercetatorii(conexionistii mai bine zis) nu au ajun sa modeleze sistemele nervoase, nici ale celor mai simple nevertebrate, sa nu mai vobim de nervii principali.Am auzit cu toti de implementarea unui cip in creier, la persoanele cu dizabilitati de miscare, care pot impulsiona nervii membrelor astfel incat sa apara simturi instante si sa preia functiile moarte din corpul uman.

Cititi si despre pionerul si logicianul britanic Alan Turing, persoana care a inceput creearea de program numit acum inteligenta artificiala.


Referat Inteligenta Artificiala  – Descarca Referatul Gratuit

Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment