În 2023, jumătate din populația globului utilizează smartphone-uri.

În raportul său din 2023, GSMA, organizația mondială a domeniului de conectivitate mobilă, a adus la lumină perspective semnificative asupra utilizării telefoanelor mobile și a serviciilor de internet mobil în întreaga lume. Conform raportului, mai mult de jumătate din populația planetei utilizează în prezent telefoane mobile. Această cifră reprezintă un semnal al creșterii constante a tehnologiei mobile în rândul oamenilor din întreaga lume. Cu toate acestea, raportul subliniază și faptul că această creștere nu este uniform distribuită, existând diferențe semnificative în ceea ce privește accesul la internet și viteza conexiunilor în diferite regiuni ale lumii.


55% din populația planetei

Potrivit raportului Mobile Internet Connectivity Report 2023 al GSMA, 55% din populația planetei, adică 4,3 miliarde de oameni, deține smartphone-uri. Cu toate acestea, există încă 600 de milioane de utilizatori de internet, reprezentând 8% din populația globală, care folosesc telefoane cu butoane, cunoscute și sub numele de „feature phones”. Această diversitate în utilizarea dispozitivelor mobile subliniază discrepanțele existente în privința conectivității.

Cea mai notabilă observație a raportului se referă la conexiunile la internet de mare viteză și felul în care acestea sunt distribuite în diferite regiuni ale lumii. În regiuni precum America de Nord și Asia de Est, peste 69% dintre utilizatori beneficiază de servicii de conectivitate de cel puțin 4G, ceea ce indică o infrastructură solidă de internet mobil. În schimb, utilizatorii din Africa Subsahariană, Africa de Nord și Orientul Mijlociu sunt în mare parte limitați la conexiuni 3G. De asemenea, raportul evidențiază faptul că, în ciuda disponibilității accesului la internet de mare viteză în anumite zone, peste 38% dintre cei care locuiesc acolo nu îl folosesc, subliniind problemele legate de educația digitală și conștientizarea beneficiilor internetului.


gsm

Mats Granryd, directorul general al GSMA, a subliniat importanța inclusivității digitale și necesitatea eliminării barierelor pentru a reduce diviziunea digitală. El a subliniat că, în ciuda progreselor evidente în tehnologie, 3,4 miliarde de persoane încă nu au acces la internet, fiind astfel excluse de la serviciile și oportunitățile pe care internetul le oferă. Conform lui Granryd, este esențial să se accelereze incluziunea digitală pentru a asigura că fiecare individ are acces egal la beneficiile și cunoștințele aduse de internet. Acest raport servește drept avertisment și îndemn către acțiune pentru comunitatea globală, evidențiind nevoia continuă de a face progrese semnificative în ceea ce privește conectivitatea și inclusivitatea digitală.


Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.Lasă un comentariu