Este o întrebare perenă la WIRED: Tehnologia ne-a adus în această situație, poate să ne scoată și din ea? Acest lucru este cu atât mai adevărat când vine vorba de schimbările climatice. Pe măsură ce vremea devine mai extremă și imprevizibilă, există speranța că inteligența artificială – acea altă amenințare existențială – ar putea face parte din soluție.
DeepMind, laboratorul de inteligență artificială deținut de Google, și-a folosit expertiza în domeniul inteligenței artificiale pentru a aborda problema schimbărilor climatice în trei moduri diferite, așa cum a explicat Sims Witherspoon, responsabilul pentru acțiunile climatice la DeepMind, într-un interviu înainte de discuția sa la WIRED Impact din Londra, pe 21 noiembrie. Această conversație a fost editată în scopul clarității și al lungimii.
Cum ne poate ajuta inteligența artificială să abordăm schimbările climatice?
Sims Witherspoon: Există multe moduri în care putem răspunde la această întrebare. Inteligența artificială ne poate ajuta în domeniul reducerii efectelor. Ne poate ajuta în adaptare. Ne poate ajuta să facem față pierderilor și pagubelor. Ne poate ajuta în biodiversitate și ecologie și multe altele. Dar cred că unul dintre modurile care o face mai tangibilă pentru majoritatea oamenilor este să vorbim despre asta prin prisma punctelor tari ale inteligenței artificiale.
Îl văd în trei părți: În primul rând și cel mai important, inteligența artificială ne poate ajuta să înțelegem schimbările climatice și problemele legate de acestea printr-un model mai bun pentru predicție și monitorizare. Un exemplu este munca noastră privind prognoza precipitațiilor – adică, prognozarea ploii cu câteva ore înainte – iar modelele noastre au fost votate ca fiind mai utile și mai precise decât alte metode de către meteorologi de la Met Office, ceea ce este foarte bun.
Dar acesta este doar începutul, pentru că poți construi apoi pentru a prezice fenomene mult mai complexe. Așadar, inteligența artificială poate fi un instrument foarte semnificativ în a ne ajuta să înțelegem schimbările climatice ca problemă.
A doua categorie în care îmi place să mă gândesc este faptul că inteligența artificială ne poate ajuta să optimizăm sistemele curente și infrastructura existentă. Nu este suficient să începem să construim noi tehnologii verzi pentru un viitor mai sustenabil, viața trebuie să continue – deja avem multe sisteme de care depindem astăzi și nu le putem arde pe toate și începe de la zero. Trebuie să putem optimiza aceste sisteme și infrastructura existentă, iar inteligența artificială este unul dintre instrumentele pe care le putem folosi pentru acest lucru.
Un exemplu bun în acest sens este munca noastră în centrele de date, unde am reușit să îmbunătățim eficiența energetică și să obținem o economie de energie de 30%.
Și apoi cea de-a treia parte este tehnologia nouă?
Da, al treilea domeniu este modul în care majoritatea oamenilor se gândesc la inteligența artificială, când se gândesc la versiunea de la Hollywood sau la ceea ce citesc în romanele SF și altele asemenea, adică accelerarea științei inovatoare.
Îmi place foarte mult exemplul fuziunii nucleare și controlului plasmei – am publicat un articol în revista Nature în care am folosit rețele neuronale pentru a antrena un model de învățare prin reflecție să învețe cum să controleze formele plasmei într-un tokamak din lumea reală [un reactor de fuziune nucleară]. Și acest lucru este foarte important, deoarece înțelegerea fizicii plasmei și capacitatea de a controla aceste forme și configurații reprezintă un element de bază extrem de important pentru a atinge în cele din urmă o sursă aproape inepuizabilă de energie fără carbon.