De ce au cazut Facebook, Instagram si Whatsapp ieri?

Cele mai de top platforme din lume, au fost ieri “Shut-Down”.


Facebook, instagram,WhatsApp si Oclus au fost ieri(luni) oprite in fiecare colt din lume.Din zvonurile aparute pe internet, se pare ca a fost o problema pe partea retelistica.

Principala problema se refera la rutarea BGP care a facut oprirea datelor catre serverele acestor retele de socializare.


Ce este BGP?

BGP (Border Gateway Protocol) este un serviciu postal al internetului.

BGP este atunci cand cineva transmite date pe internet, BGP este responsabil sa analizeze toate caile disponibile pe care le-ar putea parcurge datele si sa aleaga cel mai bun traseu.


Acest BGP este un protocal care face ca internetul sa functioneze in parametrii normali.Atunci cand o persoana, de exemplu din Romania, acceseaza un server care este situat in Korea, BGP este protocolol care face legatura/care permite comunicarea rapida si eficienta.

Facebook, Instagram,WhatsApp si Messenger revin acum online.Imi pare rau pentru intreruperea de astazi.Stiu cat de mult va banati pe serviciile noastre pentru a ramane conectati cu oamenii la care tineti – a scris Mark Zuckerberg pe Facebook ieri(Luni)

facebook-nu-merge„Întreruperea Facebook pare a fi cauzată de DNS; cu toate acestea, acesta este doar un simptom al problemei “, spune Troy Mursch, ofițer șef de cercetare al companiei de pachete de informații cu amenințări cibernetice Bad Packets. Problema fundamentală, spune Mursch – și alți experți sunt de acord – este că Facebook a retras așa-numita rută Border Gateway Protocol care conține adresele IP ale serverelor sale de nume DNS. Dacă DNS este agenda telefonică a internetului, BGP este sistemul său de navigare; decide ce traseu ia datele pe măsură ce parcurge autostrada informației.

„Vă puteți gândi la asta ca la un joc de telefon”, dar în loc să se joace oamenii, rețelele mai mici se anunță reciproc cum să ajungă la ele, spune Angelique Medina, directorul de marketing al produselor la firma de monitorizare a rețelei Cisco ThousandEyes. „Ei anunță acest traseu vecinului și vecinul lor îl va răspândi colegilor lor”.

Este mult jargon, dar ușor de spus: Facebook a căzut de pe harta internetului. Dacă încercați să faceți ping acelor adrese IP chiar acum? „Pachetele ajung într-o gaură neagră”, spune Mursch.

 

 


Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment