Ce este Catfishing-ul în ERA Social Media

Catfishing-ul este un termen sa zic asa care descrie o activite online, de obicei pe “social-media”.Mai exact atunci cand o persoana isi creaza un profil fals online.Platformele cele mai vizate sunt site-urile de socializare precum:Facebook,Instagram,Twitter dar si pe cele de dating, mai ales acolo.


Termenul provine dintr-un documentar publicat online dar si de la un serial TV cu acelasi nume, in care un individ este inselat intr-o relatie online de catre o persoana cu identitate falsa.

Scopul Catfishingului

Activitatea de catfishing este bazata pe inselaciune, cu scopul de a manipula sau insela alti utilizatori online.Cu toate ca nu are o traducere in limba romana, catfish inseamna inselatorie inline.


Unele dintre scopurile principale ale Catfishingului sunt:

1.Inselarea Emotionala


Aceste pesoane practica acest lucru pentru a dezvolta relatii emotionale ori romantice in mediul online, folosindu-se de identitati false pentru a castiga increderea, dragostea si afectiunea diverselor persoane din lumea virtuala.

2.Inselarea Financiara

Catfisherii isi creaza identitati false online(folosind adrese de mail false, conturi false, uneori si VPN) pentru a insela utilizatorii in schimbul unei sume de bani sau orice resursa financiara.


3.Razbunare sau Manipulare

Catfishingul poate sa fie utilizat ca si o forma de razbunare impotriva altor persoane.Acesti “indivizi”, sub identitate falsa pot posta imagini cu tine astfel incat sa iti denigreze persoana ta pentru a-si satiface anumite “vendete” personale.


4.Obtinerea de Informatii

Sub identitati anonime, cauta modalitati prin conversatii sa obtina informatii personale precum:adrese, numere de telefon, poze, videoclipuri sau orice date sensibele pe care le folosesc apoi asupra victimelor.


5.Distractie sau Plictiseala

Unele persoane practica aces Catfish doar pentru “fun” pentru distractie, cu scopul de a se amuza singuri sau impreuna cu alte persoane pe seama altora, creand scenarii confuze ori false.


catfishing

Protejare importiva Catfishing-ului

Stiai ca poti sa te protejezi impotriva aceste “scheme”?Uite cateva sfaturi utile:

1.Fii atent la semnele care pot indica o posibila inselaciune atunci cand cineva te abordeaza online, cum ar fi, data cand contul acelei persoana a fost creat, fotografii neclare, informatii limitate sau inexistente pe profil, dar cel mai important lucru, comentariile de la poze.

Comentariile de la pozele persoanei care doreste sa te insele sunt cele mai bune pentru a descoperii daca persoana in cauza detine un profil fals sau nu.


comentarii catfishing

2.Evita sa impartasesti informatii sensibile despre tine sau familia ta, nu trimite poze persoanelor necunoscute, nicidecum nu oferii adresa de domiciuliu sau alte informatii precum date bancare persoanelor pe care le-ai cunoscut in mediul virtual.


3.Inspecteaza atent fotografiile si profilurile online ale persoane.Uneori, aceste verificari iti arata daca profilul este fals ori nu.

4.Nu trimite bani sau cadouri persoanelor necunoscute, anumiti practicati de catfishing fac pe victimele si ce ajutor financiar de la victime.

5.Daca ai ajuns sa stabilesti o intalnire, incearca intotdeauna sa o faci in locuri public, in cafele si baruri, terase, cofetarii sau locuri foarte frecventate de persoane.Evita sa mergi cu masina celuilalt la primele intalniri.

6.Incerca sa fii extrem de precaut in privinta transmiterii de fotografii intime sau compromitatoar altore persoane.

7.Daca te indoiesti de persoana cu, care ai vorbit in ultima perioada, incearca sa discuti cu parintii/prietenii pentru a obtine cele mai bune sfaturi.

8.Ramai vigilent pastrand un nivel sanatos de scepticism si nu crede totul fara sa vezi dovezi concrete, anumite persoane sunt documentate foarte bine in arta seductiei.

Urmand aceste sfaturi, poti reduce riscul de a fi o victima a catfisingului, blocand astfel orice fel de inselaciune online.

Concluzie

In final, catfishing-ul este o problema destul de serioasa in mediul online despre care multe persoane, in special adolescentii nu stiu ca exista, aceasta necesita vigilenta si precautie din parte utilizatorilor.Este esential sa fii constient de aceste riscuri la care te supui in mediul virtual si sa intelegi semalele de avertizare ale unui catfisher.

Importanta acestui subiect sensibil a fost sa incercam sa deschidem ochii cat mai multor cititori pe blogul nostru cu privirele la tehnicile si strategiile folosite de catfisheri pentru a-i ajuta pe oameni evite aceste situatii penibile si riscante.

Doar prin educatie si atentie, putem contribui la reducerea numarului de victime si la crearea unui internet mai sigur si mai intelegatori pentru noi toti.

Toate cele bune si doamne ajuta!


Salut, sunt Cosmin, un pasionat de tehnologie cu o sete nesfârșită de cunoaștere în universul digital. Cu o adâncă fascinație pentru inovații, dispozitive inteligente și progresele tehnologice, am ales să-mi dedic viața explorării și înțelegerii lumii tehnologice în continuă schimbare.

Leave a Comment