Sistemul de operare nu a fost gasit? Iată cum să o remediem
Sistemul de operare nu a fost găsit “poate fi destul de șocant ca mesaj de eroare. Iată cum să remediați această problemă neobișnuită!
Dintre toate erorile, erorile și problemele pe care le-ați putea întâlni în timpul utilizării Windows 10, puțini generează la fel de multă teamă precum ecranul temut „ Sistem de operare nu a fost găsit ”.
Viziunile de a-ți pierde întreaga colecție media fulgeră în fața ochilor tăi, studenții plâng la gândul eseurilor și sarcinilor irecuperabile, iar profesioniștii își fac griji cu privire la ceea ce va spune șeful lor atunci când vor învăța luni de muncă de proiect a dispărut. Stop. Respiră adânc. Datele dvs. sunt încă acolo — și la fel de important, puteți remedia problema.
Să aruncăm o privire la cum să remediem eroarea sistemului de operare care nu a fost găsită pe Windows 10.
1.
Verificați BIOS-ul
Trebuie să verificați două lucruri în BIOS. În primul rând, trebuie să vă asigurați că aparatul dvs. recunoaște hard diskul. În al doilea rând, trebuie să vă asigurați că unitatea pe care ați instalat Windows este listată ca unitate de pornire preferată.
Metodologia pentru introducerea BIOS-ului se schimbă de la producător la producător. De obicei, va trebui să apăsați Escape, Delete sau una dintre tastele funcționale. Ar trebui să vedeți un mesaj pe ecran care vă informează care este cheia corectă în timpul procesului de pornire.
Meniul BIOS în sine variază, de asemenea, între dispozitive. În linii mari, trebuie să localizați fila Boot din partea de sus a ecranului. (Puteți utiliza tastatura numai pentru a naviga în meniul BIOS.)
În fila Boot, evidențiați Hard disk și apăsați Enter. Asigurați-vă că hard disk-ul este listat deasupra stocării USB, CD \ DVD \ BD-ROM, dispozitive amovibile și boot de rețea. Puteți regla comanda folosind tastele + și -.
Dacă totul din meniul BIOS arăta bine, treceți la pasul trei. Dacă nu ați văzut unitatea hard disk listată, treceți la pasul doi.
2.
Resetați BIOS-ul
Dacă aparatul nu vă recunoaște hard diskul, există o mulțime de cauze posibile. Pentru utilizatorii fără cunoștințe tehnice, singura soluție ușoară este să încercați să resetați întregul meniu BIOS la valorile implicite.
În partea de jos a meniului BIOS, ar trebui să vedeți o tastă pentru Setup Defaults sau Reset BIOS. Pe aparatul meu este F9, dar ar putea fi diferit pentru al tău. Confirmați-vă decizia atunci când vi se solicită și reporniți aparatul.
Dacă sistemul de operare nu este încă găsit, puteți opri citirea acestui articol. Dacă nu știți multe despre construirea de computere, va trebui să vă duceți mașina la un atelier de reparații de computere.
3.
Remediați înregistrările de încărcare
Windows se bazează în principal pe trei înregistrări pentru a porni aparatul. Acestea sunt Master Boot Record (MBR), DOS Boot Record (DBR) și Boot Configuration Database (BCD).
Dacă oricare dintre cele trei înregistrări devine deteriorate sau corupte, există șanse mari să întâlniți mesajul „Sistemul de operare nu a fost găsit”.
Din fericire, remedierea acestor înregistrări nu este atât de complicată pe cât ați putea crede. Aveți nevoie doar de o unitate de instalare Windows amovibilă. Utilizați instrumentul Microsoft Creation Tool pentru a crea suporturi de instalare Windows 10.
Când instrumentul dvs. este gata, trebuie să-l utilizați pentru a porni aparatul. În funcție de dispozitiv, este posibil să fie necesar să apăsați o singură tastă în timpul procesului de pornire sau poate fi necesar să modificați ordinea de pornire în meniul BIOS.
În cele din urmă, veți vedea ecranul de configurare Windows. Introduceți limba preferată, tastatura și formatul orei și faceți clic pe Următorul. În ecranul următor, selectați Reparați computerul.
Apoi, navigați la Depanare> Opțiuni avansate> Prompt comandă. Când se încarcă Promptul de comandă, tastați următoarele trei comenzi. Apăsați Enter după fiecare dintre ele:
bootrec.exe /fixmbr
bootrec.exe /fixboot
bootrec.exe /rebuildbcd
Fiecare comandă poate dura câteva minute pentru a fi finalizată. Odată ce toate procesele sunt terminate, reporniți computerul și vedeți dacă pornește cu succes.
4.
Activați sau dezactivați UEFI Secure Boot
Aproape fiecare mașină Windows este livrată cu firmware UEFI și Secure Boot activat. Cu toate acestea, în unele cazuri, s-ar putea să nu funcționeze. De exemplu, dacă Windows este instalat pe o tabelă de partiții GUID, acesta poate porni numai în modul UEFI. În schimb, dacă Windows 10 rulează pe un disc MBR, acesta nu poate porni în modul UEFI.
Ca atare, este prudent să activați sau să dezactivați UEFI Secure Boot și să vedeți dacă face diferența. Efectuați ajustările în meniul BIOS. De obicei, opțiunea se va numi Secure Boot și poate fi găsită în fila Securitate.
5.
Activați partiția Windows
Este posibil ca partiția pe care este instalat Windows să fie dezactivată. Puteți să-l reparați utilizând instrumentul nativ diskpart din Windows. Pentru a parcurge pașii următori, veți avea din nou nevoie de un suport USB de instalare Windows.
Porniți mașina și porniți din instrument. Ca la pasul trei, va trebui să introduceți preferințele de limbă etc., faceți clic pe Următorul, selectați Reparați computerul și accesați Depanare> Opțiuni avansate> Prompt comandă.
În linia de comandă, tastați diskpart și apăsați Enter, apoi tastați list disc și apăsați Enter. Veți vedea o listă cu toate discurile atașate la aparatul dvs. Notați numărul de disc de care aveți nevoie. De obicei, este cel mai mare.